Un rom supravieţuitor al Holocaustului critică Franţa, Italia, România şi Bulgaria

Un rom care a supravieţuit Holocaustului a denunţat joi modul în care sunt trataţi romii în Franţa, Italia, România şi Bulgaria, în primul discurs al unui membru al acestei comunităţi susţinut cu ocazia comemorării oficiale, la Berlin, a victimelor nazismului.

49 afișări
Imaginea articolului Un rom supravieţuitor al Holocaustului critică Franţa, Italia, România şi Bulgaria

Un rom supravieţuitor al Holocaustului critică Franţa, Italia, România şi Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În numeroase ţări, suntem minoritatea cea mai veche. Dar sinti şi romii sunt trataţi în mod nedemn, mai ales în ţările din Europa de Est cum ar fi România sau Bulgaria", a declarat emoţionat Zoni Weisz, un rom olandez a cărui familie a fost exterminată aproape integral de nazişti.

"În unele ţări din Europa de Vest ca Italia şi Franţa, suntem victime ale discriminării, suntem excluşi şi trăim în condiţii nedemne în ghetouri", a adăugat olandezul, devenit grădinarul curţii regale olandeze şi fiind foarte implicat în apărarea romilor.

"Discriminarea, stigmatizarea şi excluderea reprezintă preţul zilnic" plătit de romi, a declarat el. "În unele restaurante reapar afişe cu textul «Interzis ţiganilor». Istoria se repetă", a adăugat Zoni Weisz în faţa figurilor grave ale cancelarului Angela Merkel şi deputaţilor din Bundestag.

Franţa a intensificat anul trecut expulzarea romilor către România şi Bulgaria, generând critici şi tensiuni puternice cu Bruxelles-ul. Comisarul european Viviane Reding a denunţat situaţia "scandaloasă" a romilor din Europa, care trăiesc "în sărăcie absolută".

Italia a fost acuzată şi ea de încălcarea drepturilor romilor, în special în privinţa locuinţelor.

Aceasta este prima dată când un rom este invitat de onoare la această zi de comemorare a victimelor nazismului instaurată în 1996 în Germania, în ziua în care se aniversează eliberarea din lagărul de concentrare de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945.

Comunitatea romă este formată din 10-12 milioane de persoane în Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici