"Un selfie cool ar putea să te coste viaţa", avertizează o campanie guvernamentală în Rusia

Guvernul rus, îngrijorat de numărul deceselor înregistrate anul acesta în rândul tinerilor amatori de selfie, a lansat cu mare pompă o campanie de prevenţie, menită să-i sensibilizeze pe tineri asupra faptului că este periculos să-şi facă fotografii oricum.

1609 afișări
Imaginea articolului "Un selfie cool ar putea să te coste viaţa", avertizează o campanie guvernamentală în Rusia

"Un selfie cool ar putea să te coste viaţa", avertizează o campanie guvernamentală în Rusia (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Prin broşuri, spoturi televizate, un site special şi postarea de mesaje pe reţele de socializare, poliţia încearcă să transmită clar că "un selfie cool ar putea să te coste viaţa", relatează Le Monde în pagina electronică.

Rusia s-a confruntat cu numeroase flageluri în istoria sa, iar selfie-urile tocmai au intrat pe listă, comentează ziarul francez.

De la începutul anului, s-au înregistrat "cel puţin 12 accidente mortale şi peste 100 de răniri" implicând persoane care încercau să-şi facă selfie-uri, iar această tendinţă este "în creştere", îşi exprimă regretul Elena Alekseieva, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne.

O asociaţie militează ca în şcolile publice să fie predate "cursuri de selfie".

"Nu-ţi face poză în timpul unei avalanşe"

Într-un ultim incident funest, o tânără în vârstă de 21 de ani şi-a tras un glonţ în cap în timp ce se fotografia cu o armă. Ministerul de Interne a conceput un semn prin care interzice această "practică", după modelul semnelor din Codul Rutier, pentru a fi înţelese de toată lumea.

Alt semn atrage atenţia asupra pericolului căruia i te expui dacă te fotografiezi cu o grenadă. Nici în acest caz nu este vorba despre imaginaţia vreunui publicitar, ci despre moartea, în aceste condiţii, a doi adolescenţi, în Ural, care a inspirat mesajul.

"Nu-ţi face singur poză cu un animal sălbatic care seamănă cu un tigru din Siberia", "Nu sări pe un tren în timp ce te fotografiezi" sau "Nu-ţi face poză în timpul unei avalanşe", îndeamnă alte mesaje.

"Înainte să-şi facă un selfie, oricine ar trebui să se gândească la faptul că goana după tot mai multe «likes» poate duce la moarte şi că această fotografie poate deveni postumă", conchide Alekseieva, aproape filozofic, într-un comunicat.

Cazuri de "death selfie" se întregistează peste tot în lume, nu doar în Rusia, avertizează site-ul Rue 89, care prezintă o listă cu astfel de accidente mortale - de la căderea unei familii de polonezi de pe o faleză în Portugalia şi până la cazuri ale unor persoane zdrobite de tren, care cad din tren, se îneacă sau se electrocutează -, sugerând că ideea ruşilor ar putea să-i intereseze şi pe alţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici