Ungaria şi China s-au înţeles pentru construirea unei căi ferate între Budapesta şi Belgrad cu bani Beijingului

Ungaria şi China au semnat un acord de împrumut pentru construirea unei legături feroviare între Budapesta şi Belgrad, a anunţat Ministrul de Finanţe Mihaly Varga, relatează Reuters.

9915 afișări
Imaginea articolului Ungaria şi China s-au înţeles pentru construirea unei căi ferate între Budapesta şi Belgrad cu bani Beijingului

Ungaria şi China s-au înţeles pentru construierea unei căi ferate între Budapesta şi Belgrad cu bani Beijingului

Linia ferată este o parte a proiectului chinez "Beijing's One Belt, One Road" care are intenţia de a deschide noi rute de schimburi comerciale pentru firmele chineze. Acestă cale ferată ar fi primul proiect de infrastructură realizat de China în interiorul Uniunii Europene.

Mişcările Chinei au ridicat îngrijorările multor observatori care atrag atenţia că Beijingul cumpără influenţă politică prin proiecte mari de infrastructură în diferite părţi ale globului.

Ministrul maghiar a precizat într-un videoclip postat pe pagina sa de pe Facebook că împrumutul are o dobândă fixă şi are opţiunea de plată anticipată, dar nu a oferit alte detalii.

Valaoarea proiectului este estimată la 2.1 miliarde de dolari şi este al doilea cel mai scump proiect realizat de guvernul maghiar după planul pentru construcţia centralei nucleare Paks care urmează să fie realizată de o companie rusească.

85 % din bani vor veni din China, iar restul de 15% o să fie suportaţi de Ungaria. Construcţia era plănuită să înceapă la scurt timp după înţelegera dintre Ungaria, Serbia şi China din 2014, dar a suferit întărzieri. În Serbia se lucrează la calea ferată încă din 2018 cu aproape 300 milioane de dolari aduşi din China.

După finalizare căi ferate, în 2025, acesta va permite Ungariei să fie un centru european pentru logistica mărfurilor chinezeşti, a spus Ministrul Varga.

"China are o motivaţie politică în implementarea acestui proiect, care nu este financiar ceva important pentru China, a spus un expert în relaţia China-Ungaria pentru Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici