URAGANUL Sandy a atins Coasta de Est a SUA: Inundaţii importante şi pene de curent în Manhattan. Mai multe victime în New York - FOTO, VIDEO

Centrul ciclonului Sandy a atins luni seara Coasta de Est a Statelor Unite, la nivelul statului New Jersey, a anunţat Centrul Naţional american al Uraganelor NHC într-un buletin special.

6615 afișări
Imaginea articolului URAGANUL Sandy a atins Coasta de Est a SUA: Inundaţii importante şi pene de curent în Manhattan. Mai multe victime în New York - FOTO, VIDEO

STARE DE URGENŢĂ ÎN SUA: Uraganul Sandy a atins Coasta de Est. Inundaţii importante şi pene de curent în Manhattan. Un bărbat a murit în New York - VIDEO

Paralizia care a cuprins această regiune dens populată a ţării şi haosul anunţat - câteva milioane de locuinţe sunt private de electricitate potrivit presei americane - au întrerupt campania electorală cu opt zile înaintea alegerilor prezidenţiale.

"Ciclonul posttropical Sandy a atins uscatul în apropiere de Atlantic City către ora (locală) 20.00 (2.00, ora României)", a anunţat NHC. Rafalele de vânt ale acestuia au slăbit uşor, la aproximativ 130 de kilometri pe oră, după ce anterior atingeau 150 de kilometri pe oră, dar continuau să se facă resimţite pe o rază de aproximativ 800 de kilometri de la centru. Acesta se afla la aproximativ zece kilometri de Atlantic City, "Las Vegasul Coastei de Est", unde efectele ciclonului se fac deja simţite.

"Prioritatea este să facem în aşa fel încât să salvăm vieţi", a declarat Barack Obama într-un discurs susţinut la Casa Albă, la finalul unei reuniuni de criză. Întreruperea campaniei într-un moment crucial îi permite să acţioneze ca preşedinte şi să amintească faptul că este "comandant suprem", în contrast cu inerţia reproşată lui George W. Bush în timpul uraganului Katrina, în 2005.

Candidatul republican Mitt Romney şi-a anulat, de asemenea, reuniunile electorale prevăzute începând de luni seara, "din respect faţă de milioane de americani" ameninţaţi de uriaşa depresiune atmosferică, a cărei efecte urmează să fie resimţite timp de mai multe zile.

NHC a precizat că Sandy, care a produs deja 67 de morţi în Caraibe, nu mai este un uragan - adică un ciclon tropical -, ci un ciclon "posttropical", însoţit de rafale de vânt care continuă să prezinte forţa unui uragan. Sandy nu mai este alimentat de căldura oceanului, ci de diferenţe de temperaturi legate de întâlnirea sa cu un front de aer mai rece provenind din nord.

La Atlantic City, cazinouri, baruri şi hoteluri care găzduiesc anual peste 30 de milioane de vizitatori erau baricadate cu scânduri şi saci de nisip. Poliţia a închis toate rutele către oraş.

Furtuna afectează de asemenea producţia de electricitate din stat, două reactoare nucleare, care acoperă jumătate din nevoile statului New Jersey, sunt ameninţate cu închiderea din cauza creşterii nivelului apei.

În zona afectată de furtună, porturi şi rafinării au fost deja închise sau şi-au redus puternic activitatea.

La New York, podurile de peste East River, inclusiv celebrul Brooklyn Bridge, au fost închise începând de luni, de la ora locală 19.00 (marţi, 1.00, ora României), a anunţat primarul Michael Bloomberg, în timp ce zeci de mii de newyorkezi erau privaţi de electricitate.

Presiunea atmosferică, de 940 de hectopascali, potrivit NHC, este cea mai scăzută înregistrată vreodată la această latitudine în Statele Unite, a declarat meteorologul Brad Panovich.

Potrivit serviciilor meteorologice, suprafaţa uriaşă acoperită de către furtună, viteza redusă de deplasare şi întâlnirea cu un front rece provenind din Canada o fac atât de priculoasă.

"Va dura. Zilele următoare vor fi dificile. Oameni (...) vor fi ucişi în timpul furtunii", a avertizat guvernatorul statului Maryland, Martin O'Malley.

Pe mare, furtuna a provocat pierderea unui velier cu trei catarge, HMS Bounty, o replică a celebrei fregate engleze al cărei echipaj s-a revoltat în secolul al XVIII-lea. Paisprezece dintre cei 16 marinari ai velierului au fost salvaţi, unul a fost găsit mort, iar căpitanul navei este căutat în continuare.

Compania Amtrak a suspendat toate legăturile feroviare şi rutiere de pe coastă, în timp ce peste 12.000 de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate, potrivit site-ului flightaware.com.

În centrul Manhattanului, la New York, o macara din vârful unui imobil de 90 de etaje aflat în construcţie s-a prăbuşit parţial din cauza rafalelor violente de vânt.

În zone din Manhattan aflate pe malul East şi Hudson River, la Brooklyn şi Staten Island, o parte dintre cei 375.000 de locuitori somaţi să evacueze zona au preferat să se baricadeze în locuinţe.

Aceasta constituie o eroare, în opinia lui Barack Obama, care i-a îndemnat la prudenţă. "Ascultaţi de autorităţile locale, atunci când vă spun să evacuaţi (zona), trebuie să o evacuaţi. Fără întârziere. Nu vă gândiţi. Nu discutaţi instrucţiunile care vi se dau", a declarat el.

"Eu cred că totul va fi bine pentru noi, imobilul meu poate să reziste unor rafale de vânt de 200 de kilometri pe oră", a declarat o newyorkeză, Candace Ruland, în vârstă de 67 de ani, care a ieşit să facă fotografii apei în cartierul Battery Park, în sudul Manhattanului.

Pagubele cauzate de Sandy ar putea să atingă între 10 şi 20 de miliarde de dolari, potrivit firmei Eqecat.

În capitala federală, Washington, funcţionarii şi elevii au fost îndemnaţi din nou să rămână acasă marţi. Menţinerea marţi a suspendării circulaţiei mijloacelor de transport în comun le aduce profituri taximetriştilor, care facturau un tarif suplimentar de 15 dolari pentru "situaţii de urgenţă".

Sandy urmează să fie resimţit pe continent. Munţii din vestul Virginiei urmează să fie acoperiţi cu un strat de zăpadă de un metru, în timp ce valurile Lacului Michigan, aflat la peste 1.000 de kilometri de Atlantic, ar putea să atingă o înălţime de până la zece metri, potrivit Serviciului Naţional american de Meteorologie NWS.

Un bărbat a murit ucis de un arbore în cartierul Queens, la New York

Un bărbat a fost ucis luni seara de un arbore care s-a prăbuşit peste el, la New York, în urma unor rafale violente de vânt care s-au abătut asupra oraşului odată cu apropierea ciclonului Sandy, au anunţat pompierii.

Accidentul a avut loc în cartierul Queens. Victima este un bărbat în vârstă de 30 de ani.

Inundaţii importante şi pene de curent în Manhattan, odată cu apropierea ciclonului Sandy

Inundaţii importante s-au produs în toată zona de sud a Manhattanului luni seara, sectoare întregi fiind afectate, în timp ce părţi imense din oraş au fost afectate de pene de curent, rămânând în beznă, odată cu apropierea ciclonului Sandy.

East River şi Hudson River au inundat tuneluri, în urma unor rafale violente de vânt şi ploi torenţiale care se abat asupra oraşului, trombe de apă acoperind sectorul Battery Park, la sud de Manhattan.

"Partea de jos a Manhattanului este acoperită de apa mării. Apa pătrunde în tunelul Battery", a scris Howard Glaser, directorul pentru operaţiuni la nivelul statului New York şi consilier al guvernatorului Andrew Cuomo, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter @hglaser1.

Numeroase vehicule de poliţie, pompieri şi ambulanţe se aflau la faţa locului.

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici