Va mai candida Dmitri Medvedev la alegerile prezidenţiale din Rusia?

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri că va anunţa în curând dacă va candida la alegerile prezidenţiale din 2012, refuzând să-şi dezvăluie pentru moment intenţiile, în cursul primei sale mari conferinţe de presă.

205 afișări
Imaginea articolului Va mai candida Dmitri Medvedev la alegerile prezidenţiale din Rusia?

Va mai candida Dmitri Medvedev la alegerile prezidenţiale din Rusia? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă am decis să fac o declaraţie în acest sens, o voi face. Nu mai este mult de aşteptat", a declarat el în cadrul acestei conferinţe de presă, transmisă de televiziunile ruseşti şi organizată la Centrul de inovare Skolkovo, de la periferia Moscovei.

"Astfel de decizii sunt luate când condiţiile cerute sunt întrunite, pentru a fi eficiente", a continuat el.

Medvedev a fost propulsat în funcţia de preşedinte de predecesorul său, Vladimir Putin, căruia îi datorează întreaga sa carieră politică. În 2008, după două mandate consecutive, Putin nu mai putea candida din nou pentru funcţia de şef al statului.

Cei doi lideri au sugerat în repetate rânduri că ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2012. Unii experţi aduc în discuţie o posibilă rivalitate reală între Putin şi Medvedev, în timp ce alţii consideră că declaraţiile fac parte dintr-un joc politic atent orchestrat de putere.

Întrebat despre relaţiile cu actualul premier, Medvedev a răspuns că au aceleaşi idei, însă abordările lor nu coincid întotdeauna. "Relaţiile cu colegul şi partenerul meu politic Vladimir Putin nu sunt numai ceea ce se numeşte un tandem. Relaţiile noastre durează de aproape 20 de ani. Ne cunoaştem bine şi ne înţelegem. Avem aceleaşi idei, abordările noastre sunt apropiate, dar nu coincid întotdeauna", a spus el.

Medvedev a denunţat săptămâna trecută încercările "periculoase" de a concentra puterea în jurul unei anumite persoane, într-o aluzie transparentă la influentul prim-ministru rus, care încearcă să creeze o largă coaliţie electorală, formată din partidul său, Rusia Unită, majoritar în Parlament, şi mai multe organizaţii neguvernamentale.

Preşedintele rus, care nu este sprijinit de o forţă politică proprie, a recomandat crearea unor forţe concurente acestei coaliţii. El a spus miercuri că, dacă va candida pentru un nou mandat, se va sprijini pe partide politice. "Dacă voi fi candidat, vreau să am susţinerea unor partide politice", a afirmat Medvedev.

"Ce partide? Cele mi-au susţinut candidatura şi data trecută", a adăugat el.

Candidatura sa din decembrie 2007 a fost sprijinită de partidul Rusia Unită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici