Victorie majoră a lui Macron în faţa protestatarilor. Moţiunile de cenzură au eşuat. Controversata creştere a vârstei de pensionare merge la promulgare

Guvernul francez a supravieţuit luni la două moţiuni de cenzură pentru a permite adoptarea imediată a controversatului proiect de lege al preşedintelui Emmanuel Macron privind reforma pensiilor, fără a organiza un vot complet în parlament.

494 afișări
Imaginea articolului Victorie majoră a lui Macron în faţa protestatarilor. Moţiunile de cenzură au eşuat. Controversata creştere a vârstei de pensionare merge la promulgare

Victorie majoră a lui Macron în faţa protestatarilor. Moţiunile de cenzură au eşuat. Controversata creştere a vârstei de pensionare merge la promulgare

Prima moţiune a obţinut 278 de voturi, cu nouă voturi mai puţin decât cele 287 necesare pentru a o demite Elisabeth Borne, premierul Franţei. A doua a obţinut 94, relatează Bloomberg.

Reforma, care include creşterea vârstei minime de pensionare în Franţa cu doi ani, până la 64 de ani, este acum pregătită să fie promulgată, deşi este contestată de parlamentarii din opoziţie şi peste un milioan de francezii ce au ieşit în stradă pentru a prostesta. Protestele au degenarat în unele locuri în ciocniri cu forţele de ordine.

O nouă zi de greve la nivel naţional a fost deja anunţată pentru joi.

Moţiunile de cenzură au fost depuse de partidele de opoziţie în încercarea de a anula decizia lui Macron de săptămâna trecută de a utiliza o prevedere constituţională - cunoscută sub numele de articolul 49.3 - pentru a ocoli un vot în Adunarea Naţională pentru a trece reforma pensiilor.

Guvernul a recurs la această prevedere după ce a devenit clar că reforma nu avea suficiente voturi pentru a trece. Dacă unul dintre voturile de neîncredere ar fi avut succes, proiectul de lege ar fi fost anulat, iar Borne ar fi trebuit să demisioneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici