Viktor Orban: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, importantă pentru stabilitatea din Balcani

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen este extrem de importantă pentru stabilitatea zonei Balcanilor, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, a cărui ţară va prelua preşedinţia UE la 1 ianuarie, relatează site-ul Novinite.com.

23 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, importantă pentru stabilitatea din Balcani

Viktor Orban: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, importantă pentru stabilitatea din Balcani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Balcanii sunt o regiune mult mai instabilă decât se vede din afară", a declarat el în cadrul unei întâlniri cu liderii grupului Parlamentului European dedicată viitoarei preşedinţii ungare, relatează BGNES.

Orban a declarat că încheierea negocierilor de aderare a Croaţiei la UE va reprezenta o prioritate pentru Ungaria. El crede că, dacă din anumite motive, discuţiile cu Zagrebul eşuează, acest lucru va afecta viitorul european al altor state din Balcanii de Vest.

În afară de importanţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, premierul ungar a declarat că UE are nevoie de o strategie globală pentru integrarea romilor.

"Anul 2011 ar putea fi unul dintre cei mai grei ani pentru UE de la căderea comunismului deoarece Europa se va confrunta cu o competiţie globală puternică şi nu îşi va mai permite să fie «un domn bătrân şi obosit»", a adăugat Orban premierul ungar.

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a afirmat că Ungaria este pregătită pentru a exercita preşedinţia UE, adăugând că toate grupurile parlamentare îi susţin obiectivele.

"Toată lumea vrea o Europă puternică, ce poate fi o sursă de sprijin pentru toţi, în timp ce o Europă slabă este o povară pentru toţi", a declarat Buzek, subliniind că motto-ul preşedinţiei ungare va fi "O Europă puternică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici