Viktor Orban se gândeşte la reintroducerea pedepsei cu moartea în Ungaria

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a exprimat, marţi, la Pecs în favoarea unei dezbateri pe tema reintroducerii pedepsei capitale în Ungaria, în cadrul unei conferinţe de presă, generând critici din partea celorlalţi lideri politici, relatează MTI.

986 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban se gândeşte la reintroducerea pedepsei cu moartea în Ungaria

Viktor Orban se gândeşte la reintroducerea pedepsei cu moartea în Ungaria (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Subiectul reinstaurării pedepsei cu moartea trebuie "să rămână pe agendă", a declarat premierul ungar, Viktor Orban, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Pecs.

Premierul a declarat că legile ungare şi pedepsele existente nu s-au dovedit eficiente pentru a descuraja criminalii. "Trebuie să le fie clar infractorilor că Ungaria va folosi toate mijloacele pentru a-şi proteja cetăţenii", a declarat Orban.

Dezbaterea cu privire la stricteţea Codului Penal din Ungaria a luat amploare după recenta ucidere a unui tânăr în sud-vestul Ungariei.

Coaliţia Democratică (de stânga, aflată în opoziţie) a declarat, ca răspuns la conferinţa de presă a lui Orban, că premierul a preluat tema pedepsei capitale ca un semn de bunăvoinţă faţă de partidul radical naţionalist Jobbik. Csaba Molnar, vicepreşedintele partidului, a subliniat într-o declaraţie că nu numai că pedeapsa cu moartea nu există în Uniunea Europeană, dar ea nu există nici măcar într-o singură ţară europeană.

Partidul Egyutt a emis, de asemenea, un comunicat în care a afirmat că, în urmărirea unui câştig politic mărunt, Orban a devenit "mai Jobbik decât Jobbik" şi face declaraţii mai radicale pentru a-şi redobândi popularitatea. Egyutt a declarat că premierul ar trebui să fie conştient că astfel de iniţiative de reinstaurare a pedepsei cu moartea pot avea consecinţe internaţionale juridice neprevăzute şi ar aduce excluderea Ungariei din UE.

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) i-a cerut premierului să renunţe la "jocul cinic" de a "fura ideile nebune ale Jobbik". Co-preşedintele PM Timea Szabo a declarat că rata criminalităţii ar putea fi redusă prin anchete mai eficiente, mai degrabă decât prin creşterea pedepselor.

Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, a declarat că o dezbatere pe tema pedepsei cu moartea este "legitimă". Rogan a afirmat pentru postul public de televiziune M1 că recenta ucidere a unui tânăr pentru doar "22.000 de forinţi" (73 de euro) este exact tipul de situaţie care te face "să te gândeşti automat că justifică pedeapsa cu moartea". O dezbatere publică este legitimă pentru că cetăţenii ungari "nu au avut niciodată ocazia de a decide ei înşişi în legătură cu acest subiect", a argumentat el, adăugând că pedeapsa cu moartea a fost abrogată de Curtea Constituţională şi nu s-a organizat un referendum.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici