VIZITĂ ISTORICĂ: Barack Obama, pentru prima dată în Israel şi teritoriile palestiniene. Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la Tel-Aviv

Preşedintele american Barack Obama a ajuns, miercuri, la Tel-Aviv, pentru prima sa vizită prezidenţială în Israel, un turneu de trei zile dominat de criza nucleară iraniană.

1773 afișări
Imaginea articolului VIZITĂ ISTORICĂ: Barack Obama, pentru prima dată în Israel şi teritoriile palestiniene. Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la Tel-Aviv

VIZITĂ ISTORICĂ: Barack Obama, pentru prima dată în Israel şi teritoriile palestiniene. Care este agenda preşedintelui SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la scurt timp după ora locală 12.15 (12.15 ora României), pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv. Obama a fost întâmpinat de preşedintele Shimon Peres şi de premierul Benjamin Netanyahu.

Aceasta este prima sa vizită în calitate de preşedinte american, în cadrul căreia va merge şi în teritoriile israeliene şi în Iordania, având ca singură ambiţie declarată de a "asculta" şi nu de a lansa o iniţiativă de pace.

Această primă călătorie a sa din al doilea mandat are loc la două zile după învestitura noului Guvern al premierului israelian Benjamin Netanyahu, care şi-a fixat drept "principală prioritate apărarea şi securitatea", citând "ameninţările foarte grave" care vin, în opinia lui, din partea Iranului şi Siriei.

Preşedintele american va inspecta o baterie a sistemului atirachetă Iron Dome, finanţat de Statele Unite.

El va merge apoi la Ierusalim, pentru a se întâlni cu preşedintele Shimon Peres, după care va fi primit de Netanyahu, cu care are relaţii personale destul de reci.

Obama va avea o întrevedere, joi, la Ramallah în Cisiordania cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu care se va întâlni şi în ziua următoare, cu ocazia unei scurte vizite la Biserica Naşterii Domnului din Betleem.

Doritor să se adreseze direct israelienilor, el va rosti joi un discurs la centrul internaţional de Congrese din Ierusalim.

În cadrul acestei vizite cu mare încărcătură simbolică, el va merge la muzeul naţional din Betleem, în special pentru a admira faimoasele manuscrise de la Marea Moartă, care sunt în posesia Israelului de la Războiul din 1967. Vineri, el va depune jerbe de flori la mormântul fondatorului sionismului Theodor Herzl şi la cel al premierului asasinat Yitzhak Rabin, după care va merge la memorialul Holocaustului Yad Vashem.

Barack Obama va pleca apoi în Iordania, unde se va întâlni cu regele Abdallah II, după care, sâmbătă dimineaţa, va vizita Petra.

Principalul obiectiv al acestei călătorii este consolidarea legăturilor cu Israelul, principalul aliat al Statelor Unite în regiune, şi încercarea de a aplana diferendele cu Netanyahu în privinţa programului nuclear iranian şi a colonizării teritoriilor palestiniene.

"Credem că va dura puţin mai mult de un an sau aproape până când Iranul va dezvolta o armă nucleară, dar evident nu vrem să aşteptăm până în ultimul moment", a declarat Obama într-un interviu acordat televiziunii israeliene, difuzat la 14 martie, subliniind că "păstrează toate opţiunile pe masă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici