Vizita lui Carles Puigdemont în Danemarca este o "provocare", susţine un judecător spaniol

Un judecător al Curţii Supreme spaniole l-a acuzat, luni, pe fostul lider catalan Carles Puigdemont că încearcă să provoace arestarea sa prin călătoria din Belgia în Danemarca pentru a participa la o dezbatere, relatează site-ul BBC News.

393 afișări
Imaginea articolului Vizita lui Carles Puigdemont în Danemarca este o "provocare", susţine un judecător spaniol

Vizita lui Carles Puigdemont în Danemarca este o "provocare", susţine un judecător spaniol

Curtea Supremă a respins cererea procuraturii spaniole de reactivare a mandatului european de arestare pentru Carles Puigdemont.

Judecătorul Pablo Llarena a precizat că "ordinea constituţională" este în prezent prioritatea regiunii Cataloniei, decizia privind mandatul de arestare fiind amânată până când Parlamentul catalan se va întoarce la activitatea normală.

Llarena l-a acuzat pe Carles Puigdemont că a "provocat arestarea sa în străinătate", ca parte a unei strategii de a-şi legitima eforturile privind redobândirea unei poziţii de conducere în executivul Cataloniei.

"O astfel de mutare i-ar oferi o justificare că absenţa lui nu este o decizie liberă din postura de fugar, ci efectul unei situaţii care i-a fost impusă", a spus judecătorul spaniol.

Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei.

Universitatea din Copenhaga a anunţat că Puigdemont va participa la un eveniment organizat de către departamentul pentru ştiinţe politice, intitulat "Catalonia şi Europa, la o răscruce pentru democraţie? Dezbatere cu Carles Puigdemont".

Preşedintele Parlamentului regional catalan, Roger Torrent, a anunţat, luni, că fostul lider Carles Puigdemont a fost nominalizat pentru a ocupa funcţia de premier al Cataloniei, primind susţinere din partea celor mai importante două partide proindependenţă. La 19 ianuarie, Puigdemont a declarat că noile tehnologii îi permit să guverneze regiunea catalană, chiar dacă se află la Bruxelles.

În replică, premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că guvernul central de la Madrid va menţine controlul direct asupra Cataloniei în cazul în care fostul lider Carles Puigdemont va fi votat din nou în fruntea guvernului regional. Puigdemont este acuzat de răzvrătire şi rebeliune de către justiţia spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici