Washingtonul se opune în continuare ca Parisul să vândă nave de război Moscovei

Statele Unite au reafirmat luni că se opun ca Franţa să vândă Rusiei două nave militare, în timp ce ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a sugerat că acest contract va fi suspendat în cazul adoptării de noi sancţiuni împotriva Moscovei.

727 afișări
Imaginea articolului Washingtonul se opune în continuare ca Parisul să vândă nave de război Moscovei

Washingtonul se opune în continuare ca Parisul să vândă nave de război Moscovei

"Ne-am exprimat îngrijorările noastre pe lângă Guvernul francez în legătură cu această vânzare. Vom continua să o facem", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, repetând ceea ce a spus joi în Congres subsecretarul de Stat responsabil de Afaceri Europene, Victoria Nuland.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane a sugerat că subiectul va fi abordat în cursul întâlnirii de marţi între ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, şi secretarul de Stat, John Kerry.

Şeful diplomaţiei franceze, invitat la postul CNN, a repetat că Parisul va lua o "decizie în octombrie", în ipoteza adoptării "de noi sancţiuni (...) în domeniile apărării, finanţelor şi energiei".

Franţa şi Rusia au semnat în 2011 un contract privind achiţionarea de către Moscova a două nave de tip Mistral, prima urmând să fie livrată în octombrie 2014, iar a doua în 2015. Cele două sunt nave de proiecţie şi comandament (BPC), ambarcaţiuni de război polivalente care pot transporta elicoptere şi tancuri.

Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat sâmbătă că acest contract este menţinut "pentru moment".

"Contractul a fost semnat în 2011, este în executare şi va fi finalizat în luna octombrie. Pentru moment nu este pus în discuţie", a declarat Hollande.

La sfârşitul lunii martie, Laurent Fabius a declarat că Parisul ar putea "anula aceste vânzări", în cazul în care Moscova nu-şi schimbă politica faţă de Kiev. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a amânat, ulterior, luarea oricărei decizii pe această temă până în octombrie.

Rusia a ameninţat Franţa că îşi va "exercita drepturile până la capăt", în cazul unei ruperi a contractului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici