WikiLeaks: ONU a furnizat Statelor Unite un document despre executarea unor civili irakieni de către militari americani

Un raportor ONU a furnizat Statelor Unite un document despre executarea, de către soldaţii lor, a cel puţin zece irakieni, între care patru femei şi cinci copii, într-o operaţiune desfăşurată în 2006 la nord de Bagdad, potrivit unei telegrame diplomatice publicate de WikiLeaks.

563 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: ONU a furnizat Statelor Unite un document despre executarea unor civili irakieni de către militari americani

WikiLeaks: ONU a furnizat Statelor Unite un document despre executarea unor civili irakieni de către militari americani (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Acest document ce datează din 6 aprilie 2006 menţionează o scrisoare a lui Philip Alston, raportor special privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, afirmând că forţele americane au încătuşat şi executat nouă membri ai unei familii şi o vizitatoare a acestora în casa lor din Balad, la 70 de kilometri nord de Bagdad, după care au cerut efectuarea unui raid aerian pentru ştergerea urmelor.

"Aş vrea să atrag atenţia administraţiei dumneavoastă cu privire la o operaţiune condusă de Forţa multinaţională la 15 martie 2006 în casa lui Fayez Harrat (Khalaf) al-Majmai, un agricultor din Balad, în guvernoratul Salahedinne", scrie Alston, potrivit telegramei.

"Am primit mai multe rapoarte care arată că cel puţin zece persoane au fost ucise în această operaţiune", a declarat el.

Este vorba despre Fayez Haratt Khalaf, în vârstă de 28 de ani, de soţia sa Soumayya Abdel Razzaq Khouzer, în vârstă de 24 de ani, şi de trei copii ai acestora Hawraa (cinci ani), Aisha (trei ani) şi Hussam (cinci luni). Printre victime figurează şi Turkiya Majid Ali (74 de ani) mama lui Fayez, sora acestuia, al cărei nume nu este cunoscut, nepoatele lui Asma Yussef Maaruf (cinci ani) şi Usama Yussef Maaruf (trei ani) şi o rudă care îi vizita, Iqtisad Hamid Mehdi (23 de ani).

"Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, când trupele americane s-au apropiat în zori la 15 martie 2006, s-ar fi auzit focuri de armă din casa lui Fayez şi schimburile de focuri au durat 25 de minute. Apoi militarii au pătruns în casă, i-au legat la mâini pe locatari şi i-au executat", a adăugat Alston.

"Apoi a avut loc un raid aerian care a distrus casa. Posturile de televiziune irakiene au arătat corpurile a cinci copii şi patru femei la morga din Tikrit, iar autopsia realizată în această instituţie a arătat că toate cadavrele aveau urme de gloanţe în cap şi aveau mâinile legate", adaugă telegrama trimisă de la Geneva pentru secretarul american de Stat şi misiunea americană la ONU.

Alston afirmă că Forţa multinaţională a confirmat că a avut loc un raid aerian în acea zi la Balad şi că acesta a provocat un număr nedeterminat de victime.

Potrivit lui, "militarii americani au atacat această casă pentru a-i captura pe membrii familiei lui Fayez al-Majmai, suspectaţi de implicare în uciderea a doi soldaţi americani între 6 şi 11 martie".

"Militarii americani au declarat ulterior că soldaţii au atacat această casă pentru a captura "un combatant străin care avea legături cu reţeaua Al-Qaida", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici