WikiLeaks: Regina Thailandei, acuzată că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat din 2006

Un fost premier thailandez, decedat anul trecut, a acuzat-o pe regina Thailandei că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat din 2006, care a generat o puternică instabilitate în ţară, potrivit unei note diplomatice americane.

59 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Regina Thailandei, acuzată că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat din 2006

WikiLeaks: Regina Thailandei, acuzată că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat din 2006 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Samak Sundarajev "a dat dovadă de dispreţ faţă de regina Sirikit, afirmând că ea a fost responsabilă de lovitura de stat din 2006", se precizează în această telegramă a ambasadei Statelor Unite la Bangkok, din octombrie 2008, şi obţinută de pe site-ul WikiLeaks de cotidianul britanic The Guardian.

Fostul şef al Guvernului o acuza pe soţia regelui Bhumibol, în vârstă de 83 de ani, şi că se află în spatele "cămăşilor galbene", din Alianţa poporului pentru democraţie (PAD), mişcare regalistă care a manifestat timp de nouă luni la Bangkok în 2008 pentru a provoca căderea Guvernului.

Fostul premier "se consideră fidel regelui, dar a lăsat să se înţeleagă că agenda politică a reginei diferă de cea a soţului său".

Familia regală nu are, oficial, niciun rol politic în Thailanda. Imaginea sa, ca şi cea a monarhiei, este protejată printr-un Cod penal care reprimă sever crima de lezmajestate.

Lovitura de stat din 2006 a dus la înlăturarea lui Thaksin Shinawatra, în prezent în exil. Un an mai târziu, aliatul său Samak a câştigat alegerile.

Dar el a fost constrâns de Curtea Constituţională să demisioneze după puţin peste şapte luni la putere, fiind găsit vinovat că a acceptat bani de la o companie privată ce producea emisiunile culinare televizate realizate de acesta.

El a decedat la sfârşitul lui 2009 de un cancer la ficat, la vârsta de 74 de ani.

Regatul este marcat din 2006 de instabilitate şi puternice violenţe politice.

Primăvara trecută, peste 90 de persoane au fost ucise şi 1.900 rănite în timpul unor manifestaţii ale "cămăşilor roşii", care au durat două luni. Mişcarea îl susţinea în mare parte pe Thaksin şi solicita mai ales întoarcerea la ordinea constituţională aflată în vigoare înainte de lovitura de stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici