Wolfgang Schauble: O eventuală suspendare a Schengen va pune în pericol Uniunea Europeană

O eventuală suspendare a Spaţiului Schengen va pune în pericol proiectul Uniunii Europene, avertizează ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

1524 afișări
Imaginea articolului Wolfgang Schauble: O eventuală suspendare a Schengen va pune în pericol Uniunea Europeană

Wolfgang Schauble: O eventuală suspendare a Schengen va pune în pericol Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La nivelul Uniunii Europene, trebuie să luăm măsuri pentru reducerea imigraţiei", a declarat Schauble.

"Dacă se va prăbuşi Sistemul Schengen, Uniunea Europeană va fi în pericol, atât din punct de vedere politic, cât şi economic", a adăugat ministrul german al Finanţelor.

"De aceea, Europa trebuie să facă rapid investiţii de miliarde de euro - fiecare stat membru atât cât poate - în Turcia, Libia, Iordania şi în alte ţări învecinate", a subliniat Schauble.

Potrivit unor surse UE, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro. "Avem la dispoziţie două luni pentru a aduce sub control situaţia imigraţiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcţionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbuşirea Schengen", declara Donald Tusk.

Preocupări similare a exprimat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "În acest moment, există risc asupra Schengen, mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este ameninţată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru", a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker avertiza că cetăţenii Uniunii Europene vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigraţiei. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a afirmat că menţinerea spaţiului de liberă circulaţie Schengen este esenţială pentru prosperitatea economică a zonei euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici