Consilierul lui Zelenski, despre arestările de la Moscova şi distrugerea podului rusesc din Crimeea: "S-a declanşat un război în Rusia, un război secret între Serviciul Federal de Securitate, Ministerul Apărării şi cercul lui Putin"

O explozie puternică a avariat sâmbătă podul rutier şi feroviar al Rusiei către Crimeea, lovind un simbol prestigios al anexării peninsulei de către Moscova şi o rută de aprovizionare cheie pentru forţele ruse care luptă pentru a menţine teritoriul capturat din sudul Ucrainei.

30479 afișări
Imaginea articolului Consilierul lui Zelenski, despre arestările de la Moscova şi distrugerea podului rusesc din Crimeea: "S-a declanşat un război în Rusia, un război secret între Serviciul Federal de Securitate, Ministerul Apărării şi cercul lui Putin"

Kremlin.ru

Putin caută vinovatul care i-a avariat podul 

Explozia produsă dimineaţa devreme pe podul de peste strâmtoarea Kerci, pentru care Rusia nu a atribuit imediat vina, a provocat mesaje de bucurie din partea oficialilor ucraineni, dar nu a fost revendicată.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care a dat instrucţiuni pentru o securitate mai strictă a podului, precum şi a infrastructurii care furnizează energie electrică şi gaze naturale în peninsulă. De asemenea, el a ordonat înfiinţarea unei comisii de anchetă, transmite Reuters.

Oficialii ruşi au declarat că trei persoane au fost ucise, probabil ocupanţii unei maşini care se deplasa în apropierea camionului care a sărit în aer. Şapte vagoane cu cisterne cu combustibil dintr-un tren de 59 de vagoane care se îndrepta spre peninsulă la nivelul superior al podului au luat, de asemenea, foc.

Traficul rutier limitat a fost reluat aproximativ 10 ore mai târziu, iar Ministerul Transporturilor a autorizat reluarea traficului feroviar.

Vicepremierul rus Marat Khusnullin a ordonat ca secţiunea prăbuşită a podului să fie demontată imediat, au relatat agenţiile de presă naţionale.

Scafandrii vor începe să examineze pagubele duminică, la ora locală 6.00, iar un studiu mai detaliat ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul zilei, au citat acestea.

Explozia a avut loc la o zi după cea de-a 70-a aniversare a lui Putin şi a coincis cu numirea generalului Forţelor Aeriene Serghei Surovikin, a treia numire militară de rang înalt a Rusiei într-o săptămână, pentru a prelua conducerea efortului de invazie.

Puci la Moscova? 

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, la Moscova au început numeroase arestări în cadrul armatei, traficul în centrul oraşului fiind blocat, deşi agenţiile de presă ruseşti nu relatează acest lucru.

Unităţile diviziei operaţionale Dzerjinski, elita Gărzii ruse, ar fi intrat în oraş. Se presupune că acestea s-ar fi deplasat spre centru împreună cu unităţi de poliţie."Se ştie că au avut loc numeroase arestări şi reţineri ale militarilor. Între timp, toate unităţile militare din perimetrul Moscovei au fost puse în stare de alertă maximă" transmit serviciile ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.

"LA MULŢI ANI, DOMNULE PREŞEDINTE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a făcut referire la explozie într-un discurs video de sâmbătă, spunând doar că vremea în Crimeea era înnorată.

"Dar oricât de înnorat ar fi, ucrainenii ştiu ... viitorul nostru este însorit. Acesta este un viitor fără ocupanţi, pe întreg teritoriul nostru, în special în Crimeea", a spus el.

Şeful Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei a postat pe reţelele de socializare un videoclip al podului, alături de un videoclip cu Marilyn Monroe cântând "La mulţi ani, domnule preşedinte".

De la începutul războiului, la 24 februarie, oficialii ucraineni au sugerat în mod regulat că vor să distrugă podul. Serviciul poştal ucrainean a declarat că va tipări un timbru special.

Este doar începutul, spune consilierul lui Zelenskiy

Consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat că faptul că camionul călătorea din Rusia arată că explozia a fost aranjată de operatori ruşi.

"Fără îndoială, asistăm la începutul unor efecte negative la scară largă în Rusia, un conflict dintre FSB  şi Ministerul Apărării", a declarat el într-un comentariu, dând vina pe luptele interne din cercul lui Putin.

Anterior, el a scris pe Twitter că incidentul a fost doar "începutul".

The Telegraph: Sfârşitul lui Putin se apropie rapid

Pierderea Crimeei ar fi o lovitură de pumnal în inima regimului său.

Vladimir Putin pretindea la începutul invaziei brutale a Rusiei din Ucraina că e motivat de dorinţa de a scăpa Ucraina de „naziştii” care preluaseră controlul asupra ei.
Acum, după şirul lung de atrocităţi comise de forţele ruse, e foarte de limpede că unica persoană care întruchipează trăsăturile cele mai josnice ale unui fanatic nazist este însuşi Putin, scrie The Telegraph.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici