Zelenski este nemulţumit de dominaţia Rusiei şi ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră

Ucraina ar putea intensifica atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră, pentru a evita operaţiuni navale ruse şi a opri dominaţia Rusiei, afirmă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

998 afișări
Imaginea articolului Zelenski este nemulţumit de dominaţia Rusiei şi ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră

Sursa: Hepta/Mediafax Foto

Ucraina a comis, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone navale pline cu explozibili asupra unei nave militare ruse care era ancorată într-o bază navală din Rusia şi asupra unui petrolier rus. Nu s-au înregistrat daune semnificative.

"Dacă Rusia va continua să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, prin instituirea de blocade şi prin lansarea de noi atacuri împotriva noastră, prin atacarea cu rachete a porturilor noastre, Ucraina va proceda la fel. Este doar apărarea oportunităţilor noastre, a oricărui coridor maritim. Noi nu avem atât de multe nave. Dar ei trebuie să înţeleagă faptul că, până la sfârşitul acestui război, vor rămâne cu zero nave", susţine Zelenski într-un mesaj postat pe site-ul Preşedinţiei Ucrainei, vizualizat de agenţia Reuters.

Anterior, consilierul prezidenţial ucrainean pentru Afaceri Economice, Oleg Ustenko, a ameninţat cu atacarea oricărei nave de pe Marea Neagră care circulă spre sau dinspre Rusia, pentru a afecta resursele Rusiei. "Orice navă pe care ruşii o utilizează pe Marea Neagră este ţintă valabilă. Această poveste a început prin faptul că Rusia blochează coridorul ucrainean de cereale, ameninţând că ne atacă navele, că ne distrug porturile. Infrastructura noastră maritimă este vizată constant de atacuri", a afirmat joi dimineaţă Oleg Ustenko, citat de site-ul Politico.eu.

Rusia a suspendat, la jumătatea lunii iulie, aplicarea Acordului cu Ucraina, garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. Moscova ceruse facilitarea exporturilor de cereale şi fertilizatori din Rusia, precum şi reintegrarea Băncii Agricole ruse (Roselhozbank) în sistemul internaţional, dar nu s-a ajuns la niciun acord. Imediat după suspendarea Acordului privind exporturile de cereale, Rusia a stabilit unilateral zone de interdicţie maritimă în Marea Neagră şi a avertizat că va ataca nave care circulă spre sau dinspre Ucraina. Armata rusă a atacat mai multe porturi din Ucraina în ultimele săptămâni.

La rândul său, Ucraina a ameninţat de mai multe ori cu atacarea navelor comerciale care circulă spre sau dinspre Rusia. Serviciile ucrainene au atacat o navă din portul rus Novorosiisk. În plus, Ucraina efectuează constant atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, inclusiv asupra Moscovei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici