Ion Cristoiu: Un posibil paradox: Iohannis şi Barna să ajungă la mâna „ciumei roşii”

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat pentru MEDIAFAX că prezenţa la urne, în ţară, la primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, va fi crucială pentru a stabili cine va intra în turul al II-lea, şi nu exclude ca toate calculele de până acum să fie răsturnate, iar PSD să aibă un rol-cheie.

9325 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu:  Un posibil paradox: Iohannis  şi Barna să ajungă la mâna „ciumei roşii”

Ion Cristoiu: Un posibil paradox: Iohannis şi Barna să ajungă la mâna „ciumei roşii”

“Cifrele de acum se pot dubla deoarece e de presupus în stil românesc, că şi ei sunt români că se vor duce mulţi în ultima zi. În consecinţă cea mai mare cifră de voturi în diaspora a fost la alegerile europarlamentare din 26 mai, 375.000, aproape 380.000. Deja s-a trecut de 250.000 după două zile, deci ne putem aştepta la 400.000 dacă nu chiar la o jumătate de milion. Desigur, prin raportare la cele trei zile şi la numărul uriaş de 4 milioane de români din diaspora e puţin şi arată că s-a supraestimat din acest punct de vedere tema <diaspora moare ca să voteze şi nu i se dă voie>. Totuşi sunt trei zile, normal ar fi fost să fie cel puţin 3 milioane, pentru că după trei zile şi cu atâtea secţii şi cu atâta campanile te-ai aştepta să vină să voteze şi italienii şi englezii pentru noi, de dragul de a vota. Deci din acest punct de vedere ar trebui să discutăm după alegeri şi să aşezăm la proporţiile fireşti, normale, fenomenul diaspora”, a explicat analistul politic, pentru MEDIAFAX.

Ion Cristoiu a explicat de ce ar trebui ca prezenţa românilor din ţară să ne ţină mâine cu sufletul la gură şi cum aceste date vor stabili cine se va alinia la start pentru turul al II-lea.

“Anul acesta avem o situaţie deosebită prin raportare la prezenţa din România. Noi avem un candidat, Klaus Iohannis, care indiferent de ce i se spune în sondaje, va intra în turul al II-lea, şi avem până la ora actuală trei candidaţi umăr la umăr pentru locul 2 Viorica Dăncilă, Dan Barna şi Mircea Diaconu. Aşadar, ceea ce se întâmplă acum în diaspora ne atrage atenţia că fenomenul de mâine, de duminică, care ar trebui urmărit cu sufletul la gură va fi prezenţa la vot în România. Dacă prezenţa va fi la nivelul europarlamentarelor, în jur de 51-52%, există şanse uriaşe să intre în turul al II-lea sau Viorica Dăncilă sau Mircea Diaconu. Eu cred că până la urmă Viorica Dăncilă deoarece procentajul mic obţinut de stânga, de Viorica Dăncilă şi de Mircea Diaconu în diaspora ar fi echilibrat aici. Dacă este sub 50%, indiscutabil intră în turul al II-lea Dan Barna”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu a arătat şi de ce fenomenul Dan Barna în rândul diasporei şi voturile românilor din străinătate se duc cu precădare către candidatul USR-PLUS, şi nu către Iohannis.

“Teoretic, diaspora ar trebui să se împartă. Unii cu Klaus Iohannis, alţii cu Dan Barna. S-a ivit însă un fenomen pe care mi l-a dezvăluit mie personal, într-o discuţie în seara aceasta cu un tefelist, cu un antipesedist înrăit. L-am întrebat cu cine va vota şi mi-a spus că votează cu Dan Barna în primul tur şi cu Klaus Iohannis în turul al II-lea. Şi l-am întrebat de ce cu Barna şi mi-a explicat pentru ca PSD să nu intre în turul al II-lea deoarece, dacă nu intră, se dizolvă. E foarte important acest slogan aruncat de Dan Barna, destul de deştept, care este folosit în străinătate. Cei de dreapta, care se duc la vot, nu-I dau votul cu precădere lui Klaus Iohannis, fiind sigur că Iohannis câştigă, ci i-l dau lui Dan Barna. Asta este noutatea acestei prezenţe. I-l dau lui Dan Barna ca să intre în turul al II-lea. Şi s-ar putea ca în străinătate să nu mai avem un raport normal între cei care îl votează pe Klaus Iohannis şi cei care îl voteză pe Dan Barna, ci cu precădere cei dreapta să fie cu Dan Barna şi cei de stânga cu Viorica Dăncilă. În cazul Vioricăi Dăncilă, am înţeles că estimările sunt că intră în lotul <şi alţii>”, a spus analistul politic.

Ion Cristoiu a mai declarat că paradoxul pe care şi-l doreşte este ca Iohannis să ajungă preşedinte cu votul <<ciumei roşii>>, aşa cum este etichetat PSD de adversarii săi politici.

“Foarte important. Deci din acest punct de vedere prezenţa mâine la vot va fi crucială pentru cine intră în turul al II-lea şi dacă în turul al doilea nu intră Viorica Dăncilă, ci Dan Barna sau Mircea Diaconu, noi vom avea turul al II-lea cu rezultat nestabilit înainte pentru că toată campania se va da peste cap, se vor da peste capă toate calculele, Klaus Iohannis nu va mai putea să meargă cu acest clişeu care I s-a pregătit, clişeul înving PSD, înving pe Viorica Dăncilă, ci va trebui să-şi regândească toată campania. Nu mai merge cu anti-PSD. Există mari posibilităţi ca dreapta să se divizeze în această perioadă şi există paradoxul pe care mi-l doresc, anume, ca la un moment dat, Klaus Iohannis să ajungă preşedinte cu votul ciumei roşii. Este visul meu”, a dezvăluit jurnalistul.

Ion Cristoiu a susţinut că atât Iohannis, cât şi Barna vor ajunge la mâna PSD. “Pentru că dacă intră Dan Barna, cel care va înclina votul va fi PSD-ul. Deci atenţie, foarte important. Paradoxul. Dacă PSD-ul intră în turul al II-lea, votul lui nu are nicio importanţă pentru că oricum pierde la scor. Dacă PSD-ul nu intră în turul al II-lea, el devine cel mai important partid între cele două tururi. Pesediştii sunt anti-Iohannis. Probabil că conducerea PSD nu va putea să spună votaţi pe Barna sau pe Iohannis şi va spune votaţi după conştiinţă. Atunci, electoratul acesta PSD care îşi caută de o lună două candidatul pe care să parieze că îl bate pe Iohannis, fiind conştienţi că nu-l bate Viorica Dăncilă, s-ar putea să meargă cu cel care intră în turul al II-lea indiferent cine va fi acela, şi poate şi Dan Barna. Pentru pesedişti, în turul al II-lea, indiferent de ce spune conducerea PSD, va fi foarte important să-I dea o lecţie lui Klaus Iohannis. Şi lecţia nu poate fi decât a vota pe adversarul lui Klaus Iohannis”, a susţinut analistul politic.

Ion Cristoiu a afirmat, totodată, că în ultimele zile, USR a explodat în sondaje şi niciun institut de calibrare a intenţiilor de vot nu are curajul să dea un rezultat pentru primul tur, bulversând sistemul instituţiilor de forţă aflat de partea lui Iohannis.

“Chiar o prezenţă foarte slabă, va ridica o foarte mare problemă. Siguranţa cu care Klaus Iohannis a mers, şi sondajele şi calculele lor că va obţine … a avut şi îşi are cauza în teza că Viorica Dăncilă nu reuşeşte să stimuleze electoratul. O strategie diabolică a făcut ca PSD să aibă varianta Mircea Diaconu. Nu ştiu cine a gândit această mişcare, dar este catastrofală pentru Viorica Dăncilă pentru că electoratul de stânga, anti-Iohannis are de ales între cei doi candidaţi. Şi Diaconu a crescut în ultimele zile şi pot să vă dau o ştire a explodat USR şi nimeni nu îndrăzneşte, pentru prima dată, niciun institut care calibrează, niciunul nu a avut curaj să de un scor cât de cât pentru primul tur pentru că nu reuşesc să prindă diaspora. Dacă vă uitaţi la ierarhie, pe primul loc e Italia, ori în Italia USR este foarte puternic. Este foarte important această nuanţă şi aş vrea să o repet. Întrebarea e de ce se duc ei să voteze cu Barna şi nu cu Klaus Iohannis. Nu că sunt împotriva lui Klaus Iohannis, ci pentru că ştiu sigur că Iohannis va intra în turul al doilea şi vor să intre Barna în turul al doilea şi s-ar putea ca aici să vină răsturnare a tuturor calculelor. Tot sistemul instituţiilor de forţă este în alertă de ieri seară pentru că strategia, totul era bine pus la punct cu Viorica Dăncilă în turul al II-lea, care era ideal pentru Klaus Iohannis”, a dezvăluit analistul politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici