Alessandra Mussolini, supărată pe "Francesca"

Deputata italiană Alessandra Mussolini va cere interzicerea difuzării filmului românesc "Francesca", prezentat la Festivalul de la Veneţia, care, potrivit presei italiene, ar conţine insulte la adresa ei, după ce joi a declarat că se gândeşte să-i dea în judecată pe autorii peliculei.

343 afișări
Imaginea articolului Alessandra Mussolini, supărată pe "Francesca"

Monica Bârlădeanu şi Bobby Păunescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Monica Bârlădeanu

După ce a citit primele cronici ale filmului "Francesca", de Bobby Păunescu, care conţine insulte la adresa ei, Alessandra Mussolini (nepoata fostului dictator fascist Benito Mussolini) a declarat că se gândeşte nu numai să ceară despăgubiri autorilor peliculei, ci şi interzicerea difuzării acesteia, potrivit News Cinecitta.

Nu ai auzit-o pe acea târfă de Mussolini, care-i vrea morţi pe toţii românii?

Fosta actriţă convertită în politician a declarat pentru agenţia italiană Ansa: "Dacă este adevărat ce am citit (despre film, n.r.), (avocatul, n.r.) a spus că poate cere, în afară de daune, interzicerea difuzării filmului. Pentru că una înseamnă o insultă la nivel general, dar acest ton, nu, nu poate fi folosit, fie că este vorba despre artă sau nu".

Declaraţiile acesteia vin după ce, joi, ea a spus: "Voi discuta cu avocatul meu şi vom vedea ce se va întâmpla, pentru că nu cred că se poate face un lucru de acest fel. Când am vorbit despre violenţele comise de unii români în Italia, eu am citat date statistice. (...) Acest film demonstrează că ei sunt violenţi şi în limbaj, sunt uimită că poate fi prezentat un film cu jigniri de acest fel. Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă un film al unui regizor italian ar insulta un deputat dintr-o altă ţară". "Eu am spus mereu doar că infractorii trebuie să rămână în ţările lor, iar cei care vor să muncească pot veni în Italia. Şi, după ce am vizitat România, sunt convinsă că nu era o ţară pregătită să adere la Uniunea Europeană", a declarat Alessandra Mussolini, citată de ediţia online a Adnkronos.

În film, un personaj spune la un moment dat: "Nu ai auzit-o pe acea târfă de Mussolini, care-i vrea morţi pe toţii românii?/ Non hai sentito quella puttana della Mussolini che vuole morti tutti i romeni?".

Mussolini a declarat că intenţionează să meargă până la capăt cu acţiunea împotriva acestui film românesc, despre care, spune ea, nu ştia nimic şi care mai conţine insulte la adresa primarului Veronei, Flavio Tosi, care este calificat drept "un nenorocit de primar/ stronzo del sindaco".

"Tosi poate face ce vrea, dar anumite lucruri nu pot permise. Dacă tonul era un pic mai blând... dar chiar şi aşa. Trebuie să reacţionăm într-un fel", a mai spus Mussolini.

Alessandra Mussolini

"Francesca" a fost aplaudat la scenă deschisă la Festivalul de la Veneţia

"Francesca", debutul în regia de lungmetraj al lui Bobby Păunescu, a fost aplaudat la scenă deschisă, joi, la Festivalul de la Veneţia, în ciuda faptului că el conţine insulte la adresa politicienilor italieni şi îi acuză pe locuitorii Italiei de rasism, potrivit ediţiei online a agenţiei Adnkronos.

"Francesca", cu Monica Bârlădeanu în rolul principal, a avut, joi, premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, în secţiunea Orizzonti, care prezintă noile tendinţe din cinematografia mondială şi face parte din selecţia oficială.

Sub titlul "Aplauze pentru un film românesc care conţine insulte la adresa politicienilor italieni", agenţia Adnkronos notează că "Francesca" descrie "criza de identitate care afectează societăţile fostelor ţări comuniste, fără valori solide", aşa cum, de altfel, afirmă şi regizorul peliculei, Bobby Păunescu. "Filmul «Francesca» se referă la lucrurile la care am dori să renunţăm, în căutarea unei vieţi mai bune în altă parte. Este vorba de o temă actuală despre familie, despre relaţii, despre nevoia de a avea încredere unii în ceilalţi şi despre necesitatea de a înfrunta riscurile; este şi o oglindă a acestei lumi violente, agresive şi nesigure", a declarat regizorul Bobby Păunescu, citat de Adnkronos.

Monica Bârlădeanu, Bobby Păunescu şi Doru Boguta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Domenico Procacci: Am ales să difuzez acest film în Italia

Tot joi, după declaraţiile Alessandrei Mussolini, Domenico Procacci, fondatorul şi directorul casei de producţie şi distribuţie cinematografică Fandango, ce deţine drepturile pentru difuzarea filmului "Francesca" în Italia, a declarat că pelicula va intra în cinematografe fără nicio modificare.

"Intenţia mea este să respect munca regizorului. Acele insulte sunt vorbele pe care un personaj le rosteşte într-un anumit context. Nu reprezintă sloganul sau ideea principală a filmului. Dacă eventuala acţiune în justiţie va avea succes, vom discuta cu regizorul ce să facem", a explicat Domenico Procacci. "Am ales să difuzez acest film în Italia pentru că este o peliculă foarte frumoasă şi pentru că este important ca subiectul filmului să ajungă în Italia. Ţara noastră are tot timpul o atitudine mai rigidă şi mai dură faţă de imigranţi. A fost o perioadă în care italienii atribuiau toate lucrurile rele care se întâmplau în ţara noastră albanezilor, iar mai recent aceeaşi atitudine a fost şi faţă de români", a spus directorul Fandango.

Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, care semnează şi regia, spune povestea unei educatoare care decide să emigreze în Italia, pentru a avea o viaţă mai bună. Ea reuşeşte să obţină o slujbă lângă Milano, îi convinge pe părinţii săi să o susţină, iar iubitul ei o va urma în Italia. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate, deoarece se dovedeşte că iubitul Francescăi are necazuri legate de un împrumut pe care nu l-a putut returna.

Din distribuţia filmului fac parte Monica Bârlădeanu, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru şi Ion Sapdaru.

Bobby Păunescu a fost şi producător al filmului "Moartea domnului Lăzărescu", regizat de Cristi Puiu, care a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.

Până la ora difuzării acestei ştiri, autorii filmului şi reprezentanţii casei de producţie nu au făcut niciun comentariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici