Bijuterii purtate de regine, prinţese şi actriţe celebre,prezentate într-o expoziţie a casei Cartier

Inelul de logodnă al prinţesei Grace Kelly, o broşă a ducesei de Windsor şi un colier al actriţei Elizabeth Taylor se numără printre bijuteriile de mare valoare care vor fi expuse la Grand Palais din Paris, în cea mai spectaculoasă expoziţie organizată de casa Cartier.

859 afișări
Imaginea articolului Bijuterii purtate de regine, prinţese şi actriţe celebre,prezentate într-o expoziţie a casei Cartier

Bijuterii purtate de regine, prinţese şi actriţe celebre,prezentate într-o expoziţie a casei Cartier (Imagine: Shutterstock)

Expoziţia, denumită "Cartier Style in History", care celebrează arta şi istoria casei Cartier, va fi vernisată pe 4 decembrie la Paris, relatează dailymail.co.uk.

O parte a expoziţiei aduce un tribut lui Jeanne Toussaint, care a devenit directoarea departamentului de bijuterii de lux al casei Cartier în 1933. Într-o carieră care s-a întins apoi pe durata a mai multor decenii, Jeanne Toussaint a creat unele dintre cele mai spectaculoase bijuterii din lume.

Printre creaţiile sale se află şi o broşă în forma unei păsări flamingo, realizată în 1940, comandată de ducesa de Windsor, Wallis Simpson, o clientă devotată a casei Cartier.

Broşa, care are dimensiunile de 9,65 centimetri x 9,59 centimetri, a fost realizată din nestemate care aparţineau ducesei de Windsor, iar pasărea flamingo a fost realizată din diamante, safire, rubine şi smaralde. Soţul ei, Edward, care a renunţat la tronul Marii Britanii, a cumpărat broşa cu puţin timp înainte de fuga cuplului din Franţa, după invazia nazistă. Broşa va fi expusă alături de schiţa originală pe baza căreia a fost realizată.

Jeanne Toussaint era renumită pentru curajul ei şi pentru angajamentul ei politic - a creat broşe sub forma unor păsări în colivii, după ce Franţa a fost ocupată de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acestea erau expuse în vitrinele magazinului Cartier de pe Rue de la Paix din Paris, simbolizând cauza tristă a Franţei ocupate. Una dintre aceste broşe, realizată în 1944, după eliberarea Parisului, reprezentând o pasăre eliberată din colivie, va fi prezentată în expoziţie. Broşa este realizată din nestemate în culorile drapelului francez.

Expoziţia îl are curator pe Laurent Salomé, director ştiinţific al Réunion des Musées Nationaux Grand Palais, şi va include 600 de bijuterii spectaculoase. Dintre acestea, 550 au fost create de casa Cartier, iar 50 reprezintă împrumuturi de la muzee şi colecţionari privaţi din lumea întreagă.

Unul dintre loturile importante din expoziţie este inelul de logodnă al actriţei Grace Kelly - un inel cu un smarald de 10,47 carate - ce i-a fost oferit de prinţul Rainier de Monaco. Actriţa americană a purtat această nestemată în filmul "High Society", ultimul ei lungmetraj în care a jucat înainte de a se retrage din cinematografie pentru a se concentra asupra îndatoririlor princiare.

Actriţa Gloria Swanson a purtat şi ea pe marele ecran diverse bijuterii create de casa Cartier - brăţări cu diamante, platină şi cristale, realizate în 1930, cu care a jucat în filmele "Perfect Understanding" şi "Sunset Boulevard".

Gloria Swanson a comandat aceste bijuterii pe când se afla pe culmile gloriei, la un an după prăbuşirea bursei de pe Wall Street, pentru a celebra căsătoria ei cu francezul Michael Farmer.

Printre bijuteriile actriţei americane Elizabeth Taylor incluse în expoziţie se află şi celebrul ei colier realizat de casa Cartier în care a fost montată celebra perlă La Peregrina. Perla datează din secolul al XVI-lea şi a fost purtată de regina Maria Tudor. Câteva secole mai târziu, Richard Burton a cumpărat-o la licitaţie şi a oferit-o actriţei Elizabeth Taylor drept cadou de Sfântul Valentin.

Celebra actriţă americană a cerut apoi ca această perlă să fie montată într-un colier spectaculos cu rubine şi diamante, care a fost vândut cu preţul record de 11,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată în 2011.

Bijuterii purtate de o altă femeie bogată, Barbara Hutton, moştenitoarea lanţului de magazine Woolworth, vor fi şi ele prezentate în expoziţie. Fidelă casei Cartier, Barbara Hutton era renumită pentru gusturile ei extravagante şi comanda adeseori bijuterii şi nestemate la această casă. Îi plăceau în mod special nestematele în formă de tigru, iar Jeanne Toussaint a creat pentru ea o broşă şi o pereche de cercei în forma acestui animal.

O altă admiratoare a bijuteriilor Cartier a fost actriţa mexicană Maria Felix. Artista a vizitat magazinul din Rue de la Paix în 1975 însoţită de un pui de crocodil într-un acvariu şi a cerut designerilor casei Cartier să reproducă acel animal în forma unui colier spectaculos. Bijuteria a fost realizată după câteva luni, are 126 de carte şi a fost realizată din aur încrustat cu diamante şi smaralde în forma a două reptile.

Actriţa mexicană a comandat la casa Cartier numeroase brăţări şi coliere cu diamante în formă de şarpe.

Expoziţia Cartier include însă şi câteva bijuterii purtate de vedete din epoca modernă - un ornament pentru păr, realizat din diamante, purtat de Stella McCartney la gala Met Ball din 2012. Piesa ornamentală a fost creată de Louis Cartier în 1902 şi aparţine în prezent unui colecţionar american.

Expoziţia "Cartier Style in History" este găzduită de Grand Palais din Paris în perioada 4 decembrie 2013 - 16 februarie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici