Buchiniştii din Paris şi-au lansat propriul festival

Parizienii şi turiştii care vizitează capitala Franţei sunt invitaţi să participe în acest weekend la prima ediţie a Festivalului buchiniştilor care se desfăşoară între 25 şi 27 aprilie la Paris, pe cheiurile Senei.

109 afișări
Imaginea articolului Buchiniştii din Paris şi-au lansat propriul festival

Buchiniştii din Paris şi-au lansat propriul festival (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Buchiniştii ("bouquiniste" în limba franceză, n.r.), aceşti anticari stradali care vând cărţi, desene, gravuri şi ilustrate, şi faimoasele lor chioşcuri verzi apar în numeroase cărţi poştale pariziene, însă meseria lor nu este foarte cunoscută în rândul publicului, informează site-ul paris.fr.

Din acest motiv, Sébastien Gindre, un buchinist care practică această profesie de peste trei ani în apropiere de Hôtel de Ville, a luat decizia de a organiza prima ediţie a Festivalului buchiniştilor.

Manifestarea reuneşte aproximativ 50 de profesionişti, pe ambele maluri ale Senei, într-un perimetru delimitat de Ile de la Cité şi Ile Saint-Louis, şi propune celor interesaţi numeroase cărţi, desene, gravuri şi cărţi poştale.

În programul acestei ediţii inaugurale au fost incluse lecturi publice, un concurs organizat sub forma unei "vânători de comori", dar şi o tombolă.

Cu cele 900 de chioşcuri şi cele peste 300.000 de cărţi vechi şi contemporane, buchiniştii parizieni oferă trecătorilor, în fiecare zi, o veritabilă plimbare culturală pe o distanţă de trei kilometri.

Prin intermediul chioşcurilor lor, deschise mai multe zile pe săptămână în aer liber, cu excepţia zilelor cu intemperii, începând cu ora locală 11.30 şi până la apusul soarelui, aceşti comercianţi stradali fac să vibreze cheiurile Senei încă din secolul al XVI-lea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici