Cântăreaţa şi actriţa libaneză Sabah a murit la vârsta de 87 de ani

Celebra cântăreaţă şi actriţă libaneză Sabah, considerată o veritabilă legendă în lumea arabă, a murit miercuri la vârsta de 87 de ani, a anunţat agenţia de presă libaneză Ani.

377 afișări
Imaginea articolului Cântăreaţa şi actriţa libaneză Sabah a murit la vârsta de 87 de ani

Cântăreaţa şi actriţa libaneză Sabah a murit la vârsta de 87 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sabah, al cărei nume real a fost Jeanette Gergis Al-Feghali, a murit în zorii zilei de miercuri, în reşedinţa ei de la periferia oraşului Beirut.

Sabah s-a născut pe 10 noiembrie 1927 în satul libanez Bdadoun şi a debutat în industria muzicală în 1940, punând bazele unei cariere spectaculoase, care a inclus peste 3.000 de cântece şi 50 de albume.

Potrivit BBC, Sabah a avut în paralel şi o carieră impresionantă în cinematografie, în special în Egipt, unde a jucat în aproape 100 de filme. La puţin timp după debutul ei muzical, cântăreaţa a fost remarcată de producătorul de film egiptean Asia Dagher care a distribuit-o imediat în trei filme. Primul dintre ele, "El-qualb louh wahid", a transformat-o într-o vedetă - şi de atunci a rămas cunoscută după numele personajului interpretat în acel film, Sabah.

Era cunoscută şi cu alte pseudonime pline de afecţiune, precum "Shahroura" (termen arabic pentru expresia "Pasăre cântătoare") şi "Sabbouha", un diminutiv pentru Sabah.

Unele dintre cele mai populare filme ale sale au fost "Soft Hands" (1964), "Ataba Square" (1959) şi "The Second Man" (1960).

Sabah a avut cetăţenie egipteană, iordaniană, americană şi libaneză şi a continuat să cânte şi să joace în filme şi în producţii de televiziune mult timp după ce împlinise deja vârsta de 80 de ani.

În ţara natală, era ironizată cu umor pentru faptul că refuza să se pensioneze şi adora să se afle în centrul atenţiei, dar şi pentru ţinutele ei vestimentare ţipătoare şi pentru numeroasele ei operaţii estetice.

Sabah a fost prima cântăreaţă arabă care a cântat în celebrele săli de concerte Olympia din Paris, Carnegie Hall din New York, Piccadilly Theatre din Londra şi Opera House din Sydney.

A fost căsătorită de şapte ori, printre cei mai cunoscuţi soţi ai ei numărându-se actorul egiptean Roshdi Abaza şi regizorul şi scriitorul libanez Wassim Tabbara. Ultimul ei mariaj, cel cu artistul libanez Fadi Lebnan, a durat 17 ani. Ultima ei relaţie romantică a fost aceea cu Omar Mehyo, Mister Liban din 2000, cu care s-a logodit în 2003. Relaţia lor s-a încheiat în 2004.

Are doi copii, medicul Sabah Shammas şi actriţa Howayda Mansy, ambii locuind în Statele Unite ale Americii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici