Compozitorul şi dirijorul James Last a murit la vârsta de 86 de ani

Compozitorul şi dirijorul german James Last a murit marţi, la vârsta de 86 de ani, în reşedinţa sa din statul american Florida, informează bbc.com.

1605 afișări
Imaginea articolului Compozitorul şi dirijorul James Last a murit la vârsta de 86 de ani

Compozitorul şi dirijorul James Last a murit la vârsta de 86 de ani (Imagine: telegraph.co.uk)

Muzicianul german, al cărui nume real a fost Hans Last, a murit "liniştit, în prezenţa membrilor familiei sale", a precizat managerul lui, potrivit bbc.com.

James Last a vândut opt milioane de discuri cu muzica sa, considerată "veselă", constând în versiuni optimiste ale unor piese pop şi clasice, pe care le-a interpretat alături de orchestra sa.

A apărut la Royal Albert Hall din Londra în primăvara acestui an, în cadrul unui turneu de adio, pe care l-a anunţat anul trecut, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă.

Şi-a început cariera în anii 1960, realizând înregistrări instrumentale cu orchestra sa - James last and His Orchestra.

Managerii de la casa de discuri cu care colabora în acea perioadă au decis să îi schimbe prenumele din Hans în James, pentru ca acesta să aibă o sonoritate mai puţin germană, atunci când albumul său de debut urma să fie lansat în Marea Britanie. Nu a fost consultat în legătură cu această modificare, însă a acceptat-o în cele din urmă.

Pe parcursul carierei sale, a reuşit să plaseze 65 de albume în topul britanic şi, în perioada sa de vârf, înregistra două albume pe lună.

A câştigat admiraţia unui număr mare de fani, însă a fost adeseori ironizat de mulţi purişti ai muzicii clasice, care nu au apreciat deloc versiunile sale melodioase ale unor compoziţii respectabile din muzica clasică.

O slujbă religioasă în memoria sa va avea loc la Hamburg, în Germania, în săptămânile viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici