Goana după "iarbă". Prima companie care cumpără un oraş întreg pentru a face bani din turismul de canabis, după legalizarea acestuia

Unde unii văd un oraş fantomă, alţii văd un teritoriu neexploatat, care poate produce bani. Un mare producător de canabis îşi propune să transforme un întreg oraş într-o oază pentru iubitorii marijuanei, după ce statul California a legalizat consumul acesteia.

4804 afișări
Imaginea articolului Goana după "iarbă". Prima companie care cumpără un oraş întreg pentru a face bani din turismul de canabis, după legalizarea acestuia

Goana după "iarbă". O cunoscută companie americană cumpără un oraş fantomă şi-l transformă într-o oază pentru iubitorii canabisului

Nipton este un oraş izolat, situat în partea de nord a uriaşului parc naţional Mojave, cu 100 de km de deşert între el şi Las Vegas, cea mai apropiată metropolă. Are 20 de locuitori permanenţi, şi singurele business-uri sunt un magazin general, un hotel şi o cafenea, scrie Washington Post.

A fost scos la vânzare anul trecut, la un preţ de pornire de 5 milioane de dolari, iar săptămâna trecută proprietara Roxanne Lang a găsit un cumpărător: American Green Inc., una dintre cele mai mari companii care fabrică produse din canabis.

Compania plănuieşte să transforme Nipton într-o oază în deşert pentru iubitorii de marijuana, cu outleturi, facilităţi de a cultiva şi chiar băi cu minerale şi canabis.

American Green spune că acest loc va fi  "o destinaţie prietenoasă dedicată şi un hub pentru producerea produselor pe baza de cannabis".

Preţul final al tranzacţiei nu a fost dezvăluit. Negocirile au ţinut mai mult de patru luni, potrivit American Green, care susţine că este prima companie care cumpără un oraş întreg pentru a face bani din turismul de canabis.

Executivii de la American Green afirmă că vor să facă Nipton independent energetic şi sa producă, într-un bazin acvifer din zonă apă îmbuteliata cu CBD, o substanţă din canabis, despre care s-a demonstrat că are beneficii medicale. Deja mulţi producători de astfel de  produse au anunţat că vor să-şi amenajeze facilităţi în zonă, inclusiv atracţii precum un bed-and-breakfast, evenimente culinare sau artistice.

Liderii companiei cred cu convingere că acest oraş va reprezenta "goana după iarbă" în industria canabisului. Project manager-ul Stephen Shearin a declarat pentru Bloomberg că acest business îi va inspira şi pe alţii.

Potrivit Las Vegas Review-Journal, Nipton a fost iniţial un campament pentru vagoane de tren şi pentru fermierii care traversau Valea  Ivanpah la începutul anilor 1900, apoi s-a transformat într-un avanpost minier şi feroviar când trenurile l-au conectat cu Salt Lake City şi Los Angeles. Oraşul a fost transferat în anul 1940 unui gospodar, iar de atunci a avut şase proprietari în următoarele patru decenii.
În 1985, geologul Gerald Freeman, soţul celei care a vândut acum afacerea, a cumpărat Nipton pentru 200.000 de dolari. Pe vremea aceea era doar o răscruce de drumuri, fără locuitori. Dar Freeman a declarat pentru Los Angeles Times că "a văzut un loc potrivit pentru a-şi stabili o casă". A început să dezvolte oraşul, a construit un hotel şi un magazin general. Cu timpul, locul a devenit popular în această parte a deşertului şi a atras turiştii curioşi .

În 2010, a început să-l transforme într-o zonă eco şi a plantat arbori de eucalipt pentru energie. În 2016, Freeman s-a îmbolnăvit şi împreună cu soţia sa au decis să vândă oraşul pentru că nu aveau pe nimeni care să-l preia. Freeman nu a apucat să vadă afacerea închisă, pentru că a murit în septembrie 2016, la 83 de ani. Spunea însă despre Nipton că este un "laborator al iubirii".
Iar acum locanicii par să fie încântaţi de noul cumpărător.

"Cred că soţul meu ar fi găsit mult umor în această tranzacţie", a spus soţia sa.

Legalizarea consumului de marijuana în opt state americane a creat o oportunitate imensă pentru companii să crească pe această nişă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici