Inventatorii sutienului care se transformă într-o mască de gaze, recompensaţi la Harvard

Inventatorii unui sutien care poate fi transformat rapid în mască de gaze se numără printre câştigătorii de anul acesta ai premiilor Ig Nobel, acordate de Universitatea Harvard celor mai trăznite, ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice, o alternativă amuzantă la adevăratele premii Nobel.

201 afișări
Imaginea articolului Inventatorii sutienului care se transformă într-o mască de gaze, recompensaţi la Harvard

Inventatorii sutienului care se transformă într-o mască de gaze, recompensaţi la Harvard (Imagine: www.freepatentsonline.com)

Premiile, aflate la cea de-a 18-a ediţie, decernate anual de Suedia şi Norvegia, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia, potrivit revistei de umor "Annals of Improbable Research", care sponsorizează premiile împreună cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association şi Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.

Gala premiilor Ig Nobel 2009 a avut loc joi seară, la sediul Universităţii Harvard (SUA).

Anul acesta, pe lista câştigătorilor s-au mai aflat statul Zimbabwe, care a emis bancnote cu valori începând de la un cent Zimbabwe şi până la 100 de trilioane de dolari Zimbabwe, oamenii de ştiinţă mexicani care au obţinut diamante din tequila, dar şi directorii şi cadrele de conducere a patru importante bănci islandeze care au suferit un faliment spectaculos.

Premiul pentru Sănătate Publică i-a revenit Elenei Bodnar, o ucraineancă ce locuieşte în Hinsdale (Illinois), şi colegilor ei, care au creat şi patentat un sutien ce poate fi rapid transformat într-o pereche de măşti de gaze - una pentru persoana care poartă sutienul, iar cealaltă, pentru o persoană din apropiere care are nevoie de o mască de gaze.

Ofiţerii de poliţie din Irlanda au primit premiul Ig Nobel pentru literatură, pentru că au scris peste 50 de amenzi aceleiaşi persoane - Prawo Jazdy -, care a încălcat cu regularitate regulile de circulaţie, circulând cu viteză. În limba poloneză, numele "infractorului" înseamnă "permis de conducere".

Stephan Bolliger şi colegii săi de la Universitatea din Berna (Elveţia) au câştigat premiul Ig Nobel pentru un studiu prin care au încercat să determine dacă o sticlă de bere goală provoacă mai multe fracturi craniului uman decât o sticlă plină cu bere, în timpul unei bătăi dintr-un bar.

"Ambele sunt suficient de dure pentru a fractura craniul uman. Cu toate acestea, cele goale sunt mai rezistente", a explicat Stephan Bolliger. Acest fenomen se explică prin faptul că presiunea berii, la care se adaugă fenomenul de carbonatare, fac o sticlă plină de bere să explodeze mai repede decât o sticlă goală.

Gideon Gono, guvernatorul Rezervelor Băncii Naţionale din Zimbabwe, care se confruntă de mulţi ani cu o inflaţie galopantă, a primit premiul Ig Nobel "pentru că le-a oferit oamenilor o ocazie simplă, zilnică, de a manipula o serie largă de numere" - de la cele mai mici până la cele mai mari. Banca din Zimbabwe a emis bancnote cu valori cuprinse între un cent Zimbabwe şi până la 100 de trilioane de dolari Zimbabwe.

Premiul pentru economie le-a revenit directorilor de la Kaupthing Bank, Landsbanki, Glitnir Bank şi Central Bank din Islanda, "pentru că au demonstrat faptul că băncile mici pot fi rapid transformate în bănci imense şi viceversa".

Donald Unger din California a fost onorat pentru un experiment care a durat extrem de mult: el şi-a trosnit degetele de la mâna stângă, dar niciodată pe cele de la mâna dreaptă, timp de 60 de ani, pentru a demonstra că acest lucru nu provoacă artrită.

Printre ceilalţi câştigători de anul acesta s-au numărat fermierii care au demonstrat că acordarea unui nume fiecărei vaci din fermă le face pe acestea să dea mai mult lapte, oamenii de ştiinţă care au folosit fecale de urs panda pentru a descompune gunoiul menajer şi cercetătorii care au calculat de ce femeile însărcinate îşi pot menţine echilibrul şi nu cad în faţă deşi au un abdomen proeminent.

În ultimii ani, premiile IgNobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetări privind capacităţile spermicide ale băuturilor tip cola, despre utilizarea magneţilor pentru a face broaştele să leviteze, precum şi studii referitoare la efectul berii, al usturoiului şi al friştii asupra apetitului lipitorilor sau despre diferenţele dintre salturile puricilor care trăiesc pe câini şi cele ale celor care trăiesc pe pisici.

Discursurile premianţilor sunt limitate la un minut. Dacă aceştia depăşesc timpul alocat, o tânără în vârstă de opt ani care îndeplineşte rolul de maestru de ceremonii se apropie de invitat şi-i şopteşte: "Opreşte-te, te rog, pentru că mă plictisesc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici