Iris - 35 de ani: Concert cu artificii şi confeti în faţa a 15.000 de fani

Membrii formaţiei Iris şi-au sărbătorit, vineri seară, 35 de ani de carieră într-un concert amplu, înconjuraţi de 15.000 de "prieteni", care s-au bucurat să reasculte hiturile inconfundabile ale trupei.

2193 afișări
Imaginea articolului Iris - 35 de ani: Concert cu artificii şi confeti în faţa a 15.000 de fani

Iris - 35 de ani: Concert cu artificii şi confeti în faţa a 15.000 de fani (Imagine: Cristi Cimpoes/Arhiva Mediafax Foto)

Fanii formaţiei, mai vechi şi mai noi, de la oameni în vârstă, veniţi în gaşcă, care îşi aminteau că în '81 ascultau Iris pe terasă la Eforie, până la liceeni, s-au adunat, vineri seară, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pentru a sărbători 35 de ani de istorie a rockului românesc.

Organizatorii nu au fost pregătiţi corespunzător pentru un concert de această amploare, cozile interminabile la cele circa 15 tonete cu produse făcând aproape imposibilă savurarea show-ului cu o bere rece sau o băutură răcoritoare care să facă temperatura de afară mai suportabilă. După mai mult de o jumătate de oră de stat la coadă, unii renunţau, alţii rămâneau, deşi concertul începuse şi nu părea că vor ajunge prea curând în faţa scenei.

Concertul a fost unul de amploare, de peste două ore şi jumătate, gândit ca o sărbătoare. A început energic, cu hiturile din anii '80, alternate cu piese de pe noul album - "Iris - O lume doar a lor - 35 de ani" -, lansat cu ocazia show-ului aniversar.

Solistul trupei, Cristi Minculescu, le-a amintit fanilor de concertul de pe Aeroportul Băneasa când formaţia a sărbătorit 25 de ani de carieră şi a lansat albumul "Mătase albă", anunţând în aplauze piesa care dă titlul acestui disc.

Apoi a fost invitată pe scenă soprana Felicia Filip, care a cântat cu trupa, dar şi cu publicul "De vei pleca", încheind cu urarea "Iris, la mulţi ani!".

După alte piese de pe noul album, dar şi "Vis pierdut", a urmat o pauză, când pe pânza coborâtă pe scenă publicul a văzut vechiul steag cu stemă al Republicii Socialiste România, apoi numărătoarea anilor din 1976, când s-a înfiinţat Iris, titlurile albumelor trupei, fotografii şi filmări de la concerte, steagul de la Revoluţie, proiecţia încheindu-se cu textul "22 iunie 2012 - Iris 35".

Pânza a fost apoi coborâtă, scena luminată puternic şi concertul a reînceput cu "Nimeni nu mai plânge" de pe albumul mai recent "12 Porţi" (2010), iar Felicia Filip a revenit pe scenă pentru "Baby". Pe pânzele din lateralul scenei continuau să ruleze proiecţii, cu lumânări şi rame în care erau încadrate faţa sopranei şi cea a lui Minculescu.

Nelu Dumitrescu a făcut apoi senzaţie cu un solo de tobe de peste 10 minute, început cu tema din "Bolero" şi continuând frenetic cu proiecţii cu flăcări, explozii şi ziduri prăbuşindu-se pe fundal.

Concertul a continuat cu "Casino", o piesă însoţită de o proiecţie cu chipul lui Minculescu într-o bancnotă de un milion de dolari, pe care era scris "War and globalization" şi "9 - 11".

Au urmat "Trenul fără naş", "Cât aş vrea să zbor", "Pe ape" şi "Lady in Black", Minculescu amintind de colaborarea cu trupa britanică Uriah Heep şi anunţând finalul concertului: "Mulţumim pentru 35 de ani superbi. Mulţumim că aţi venit să ne vedeţi mai ales pe căldura asta. Să fiţi iubiţi, sănătoşi să fiţi".

Publicul i-a răspuns cântând "La mulţi ani" şi toţi membrii trupei au venit în faţa scenei să-şi ia la revedere.

După o nouă proiecţie cu istoria trupei, pânza a căzut din nou şi concertul a fost reluat în forţă cu "Somn bizar", după care Minculescu a anunţat că urmează să cânte despre o floare care "ţine de 35 de ani", provocând un nou val de euforie.

"Ce-am mai putea spune? Mai bine de atât nu se poate. Mulţumim că aţi venit pe căldura asta năucitoare. E şi ziua voastră. Toţi cei din trupă vor să vă mulţumească pentru că ne-aţi adus până aici. Iar eu, personal, vreau să vă mulţumesc pentru că, de câte ori am cântat în faţa voastră, m-aţi făcut să am o părere mult mai bună despre mine. Ne vedem la Iris 40, în 2017", a spus Minculescu, la finalul piesei, reluând apoi refrenul "Şi a fost odată Iris".

Nu era nici de data aceasta sfârşitul spectacolului, din care nu putea lipsi "Strada ta", pe care vocile mulţimii au explodat pur şi simplu. S-au auzit apoi acordurile hitului Queen "We Are The Champions", care anunţă finalul tradiţional al unui concert Iris şi focuri de artificii şi confeti au ţâşnit din scenă însoţite de alte strigăte de bucurie.

Membrii Iris au părăsit scena, pentru ca aplauzele şi strigătele să fie iar întrerupte de vocea lui Minculescu: "Mai cântăm?". Deşi trecuse de ora 23.00, Iris a revenit pe scenă pentru o ultimă cântare, "pentru unul cu mustaţă", după cum a anunţat Minculescu - "I Want To Break Free".

Una dintre cele mai longevive şi iubite formaţii româneşti, trupa Iris a făcut istorie în rockul autohton timp de trei decenii şi jumătate. Concertul aniversar a marcat şi lansarea celui mai nou album marca Iris, "O lume doar a lor", care include şapte piese noi şi şapte piese vechi. Piesele vechi au fost alese de fanii Iris, pe site-ul oficial al formaţiei, astfel că pe albumul aniversar sunt incluse "Floare de Iris", "Strada ta", "Trenul fără naş", "Somn bizar", "Baby", "Pe ape" şi "Noaptea".

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici