Japonia lansează televiziunea experimentală în format Ultra HD 4K

Japonia va începe, pe 2 iunie, testele pentru difuzarea programelor de televiziune prin satelit în format Ultra HD 4K, considerat un salt tehnologic considerabil, în perspectiva ediţiei Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo din 2020.

475 afișări
Imaginea articolului Japonia lansează televiziunea experimentală în format Ultra HD 4K

Japonia lansează televiziunea experimentală în format Ultra HD 4K (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un nou post dedicat acestui format, Channel 4K, va fi lansat pe 2 iunie, a explicat într-un comunicat Forumul pentru promovarea televiziunii din generaţia următoare.

Acest post TV, care va putea fi urmărit de posesorii unor receptoare prin satelit şi ai unor televizoare compatibile cu sistemul 4K, va emite într-o primă etapă şase ore pe zi, în cursul după-amiezei.

Channel 4K va difuza diverse programe realizate în 4K de diverse posturi de televiziune nipone, membre ale asociaţiei citate. Postul va difuza în principal, iniţial, concerte şi manifestări sportive.

"Oferta de conţinut se va lărgi progresiv pentru a favoriza adoptarea mijloacelor de recepţionare a semnalului 4K", se afirmă în acelaşi comunicat de presă.

Formatul 4K corespunde unei imagini cu 2.160 linii orizontale, conţinând fiecare 3.840 de pixeli, totalizând astfel circa 8 milioane de pixeli, de patru ori mai mult decât actualul sistem HD (High Definition).

Channel 4K, difuzat prin satelit pe întregul teritoriu al Japoniei, va fi gratuit pentru telespectatorii deja abonaţi la recepţia prin satelit. Ceilalţi telespectatori care doresc să vizioneze acest post vor trebui să se aboneze, pentru a primi un cod de decriptare a semnalului.

Formatul 4K este cel mai performant sistem disponibil în prezent pentru televizoare. Deşi sistemul nu este încă utilizat de radiodifuzori, televizoarele compatibile 4K sunt înzestrate cu pixeli capabili să ridice la nivel de rezoluţie 4K conţinuturile de calitate inferioară (HD, denumită şi 2K), fapt care permite vizionarea programelor de televiziune actuale pe televizoare 4K. Totuşi, imaginea este încă şi mai bună, dacă ea este transmisă în 4K încă de la origine.

Marii producători de televizoare propun cu toţii de acum înainte modele 4K care, ţinând cont de numărul de pixeli care compun imaginea, sunt în general modele cu talie mare (începând cu diagonale de cel puţin 127 centimetri). Aceste televizoare sunt considerate încă foarte scumpe (depăşind 3.000 de euro), dar preţul lor ar trebui, potrivit specialiştilor, să scadă foarte repede în perioada imediat următoare. Un prim laptop cu ecran 4K a fost deja prezentat, recent, de grupul nipon Toshiba.

Un alt grup japonez, Sharp, a anunţat marţi că va comercializa în curând un tuner-video recorder compatibil cu formatul 4K.

La rândul său, postul de televiziune public japonez NHK a anunţat, recent, că va accelera producţia de programe în rezoluţie 4K, în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 şi pentru dezvoltarea unui format şi mai performant, denumit 8K, pe care îl va folosi pentru difuzarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici