Kim Jong-un a asistat la un meci de baschet alături de un fost star al baschetului american: "Aveţi un prieten pe viaţă", i-a spus acesta liderului nord-coreean - FOTO, VIDEO

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a asistat joi, la Phenian, la un meci de baschet împreună cu Dennis Rodman, un star al baschetului american retras din activitate, a anunţat agenţia de presă China Nouă.

1866 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un a asistat la un meci de baschet alături de un fost star al baschetului american: "Aveţi un prieten pe viaţă", i-a spus acesta liderului nord-coreean - FOTO, VIDEO

Kim Jong-un a asistat la un meci de baschet alături de un fost star al baschetului american: "Aveţi un prieten pe viaţă", i-a spus acesta liderului nord-coreean - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Kim şi fosta vedetă a echipei Chicago Bulls au urmărit împreună un meci între 12 jucători nord-coreeni şi patru jucători ai echipei americane Harlem Globetrotters, divizaţi în două echipe de câte opt, a precizat agenţia oficială chineză, citând martori oculari.

"Aveţi un prieten pe viaţă", i-a declarat fostul jucător liderului nord-coreean într-un discurs susţinut în faţa mulţimii, a anunţat agenţia VICE, cu sediul la New York, care a organizat călătoria lui Rodman.

Fotografii din timpul meciului îl arată pe Rodman purtând ochelari de soare şi o cască de baseball, în timp ce aplauda şi zâmbea alături de un Kim Jong-un vizibil încântat. Liderul nord-coreean era îmbrăcat într-un costum Mao tradiţional.

Dennis Rodman, în vârstă de 51 de ani, de cinci ori campion în NBA, a sosit marţi în capitala Coreei de Nord împreună cu o delegaţie de antrenori şi jucători ai echipei Harlem Globetrotters într-o vizită de promovare a "diplomaţiei baschetului".

Potrivit Xinhua, care dispune de un birou la Phenian, Rodman a calificat drept "regretabilă" situaţia actuală a relaţiilor între Statele Unite şi Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord. "Personal, sunt un prieten al mareşalului Kim Jong-un şi al poporului RPDC", a declarat el, potrivit agenţiei.

Statele Unite şi Coreea de Nord nu au întreţinut niciodată relaţii diplomatice.

Departamentul de Stat nu a comentat vizita. "Nu avem niciun detaliu despre călătorie. Nu ne-am aflat în contact cu el (Rodman). Nu este ceva asupra căruia să ne pronunţăm", a declarat purtătorul de cuvânt Patrick Ventrell.

Vizita baschetbaliştilor intervine la două săptămâni după efectuarea celui de-al treilea test nuclear nord-coreean, condamnat de occidentali, în special de Statele Unite, şi de ONU, şi criticat de China, principalul aliat al Phenianului.

Supranumit "The Worm" ("Viermele"), Dennis Rodman, considerat unul dintre cei mai buni jucători defensivi din istoria baschetului, este cunoscut, pe lângă realizările sportive, pentru multiplele sale excentricităţi şi pentru părul său multicolor.

Din momentul sosirii, el a transmis numeroase mesaje pe Twitter de pe contul @dennisrodman, cu hashtag-ul #WORMinNorthKorea.

Rodman a declarat că se bucură să-l întâlnească pe Kim, că nord-coreenii adoră baschetul şi că se simte "onorat" să reprezinte Statele Unite cu această ocazie.

Meciul de baschet, la care au asistat studenţi, civili şi diplomaţi străini, s-a terminat la egalitate, 110 la 110, potrivit Xinhua. Majorete nord-coreene au dansat pe teren îmbrăcate în haine tradiţionale şi minijupe, a anunţat Xinhua.

Kim Jong-un conduce ţara din decembrie 2011, după moartea tatălui său Kim Jong-il, pe care l-a succedat. El este cunoscut ca un mare amator de baschet şi, în special, ca un suporter al echipei Chicago Bulls.

KCNA, agenţia de presă oficială nord-coreeană, a anunţat că Dennis Rodman şi delegaţia sa au vizitat la Phenian mausoleul în care sunt depuse trupurile neînsufleţite ale predecesorilor lui Kim Jong-un, bunicul şi tatăl său.

"Ei au adus un omagiu profund lui Kim Il-sung şi Kim Jong-il în faţa statuilor lor", a anunţat KCNA.

În ianuarie, alţi doi americani s-au deplasat în Coreea de Nord, o ţară izolată. Fostul guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson, a mers însoţit de către preşedintele Google, Eric Schmidt, care a îndemnat Coreea de Nord să liberalizeze accesul la Internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici