Lars von Trier: Am început să beau din nou alcool, pentru a putea să lucrez

Regizorul danez Lars von Trier a dezvăluit într-un interviu recent faptul că a început să bea din nou alcool, pentru a putea să lucreze, informează fr.news.yahoo.com.

347 afișări
Imaginea articolului Lars von Trier: Am început să beau din nou alcool, pentru a putea să lucrez

Lars von Trier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 2011, la Festivalul de Film de la Cannes, Lars Von Trier a generat un scandal uriaş, provocat de o declaraţie de simpatie la adresa lui Adolf Hitler, în urma căreia a fost declarat persona non grata şi a fost expulzat de pe Croazetă. De atunci, cineastul danez nu a mai acordat interviuri pentru presă.

Cuminţit pentru o vreme, turbulentul regizor danez Lars Von Trier a dezvăluit în urmă cu două zile pentru cotidianul britanic The Guardian că a început să consume din nou alcool şi medicamente. În noiembrie 2014, într-un interviu pentru cotidianul Politiken, Lars Von Trier a decis să rupă tăcerea şi vorbească din nou cu presa.

Atunci, celebrul regizor a evocat problemele sale cu dependenţa de medicamente şi de alcool, explicând faptul că filmele sale sunt un rezultat al acelei dependenţe. El spunea, de asemenea, că se teme foarte tare pentru viitorul său de cineast, întrucât crede cu tărie faptul că, în lipsa alcoolului, nu va fi capabil să producă altceva decât "filme de rahat".

Luni, cineastul, în vârstă de 58 de ani, a anunţat că a început din nou să bea: "Mi-am folosit toate forţele cu scopul de a rămâne treaz - dar acum am reînceput să beau puţin pentru a putea să lucrez".

"Realizarea unui film înseamnă multă muncă şi ai tendinţa de bea mai mult", a adăugat regizorul, în interviul pentru The Guardian, precizând că dependenţa sa este asociată cu anxietatea.

"Cred că artiştii beţi sunt mai sensibili. Dar sensibilitatea duce la anxietate. Am analizat acest subiect în şedinţe de terapie. Uneori, reuşeşti să îţi controlezi anxietatea, în timp ce în alte ocazii este imposibil", a adăugat Lars Von Trier.

Însă terapia la psiholog nu îi este suficientă. "Iau multe medicamente. Din când în când, psihiatrul meu îmi spune că iau prea multe şi că, din punct de vedere mintal, nu sunt în cea mai bună formă. Alcoolul mă ajută mai bine să îmi înving anxietatea", recunoştea cineastul danez, care spune că s-a văzut "constrâns" să bea alcool "dis-de-dimineaţă pe platourile de filmare" pentru a-şi calma angoasele.

În interviul său din noiembrie 2014, Lars Von Trier ajungea la următoarea concluzie vizionară: "Nicio expresie creativă de mare valoare artistică nu a fost vreodată produsă de foşti alcoolici şi foşti drogaţi. Cine ar vrea să audă The Rolling Stones fără alcool şi Jimi Hendrix fără heroină?".

La 20 de ani după cel mai recent proiect de televiziune, "The Kingdome", Lars Von Trier se pregăteşte să revină pe micul ecran cu un nou serial, "The House That Jack Built", turnat în limba engleză. Serialul va fi "fără precedent", spune Peter Aalbaek Jensen, cofondator alături de Lars Von Trier al companiei Zentropa, care va produce acest proiect de televiziune. Filmările vor avea loc în 2016.

Lars von Trier a spus că trebuia să consume alcool pentru a intra "într-o lume paralelă", de care simţea că are nevoie pentru a fi creativ. Regizorul a mai spus că aproape toate scenariile pentru filmele sale au fost scrise pe când se afla sub influenţa alcoolului.

"Nu recomand nimănui să facă acelaşi lucru. Este foarte periculos şi stupid în toate felurile posibile", a spus el.

Von Trier a spus că a scris scenariul pentru filmul "Dogville" în doar 12 zile, după ce consumase foarte multe droguri, iar cel pentru "Nymphomaniac" l-a scris într-o perioadă foarte lungă, de 18 luni, în care nu a consumat droguri şi alcool.

Tată a patru copii şi soţ al unei profesoare, Bente Frøge, Lars von Trier a mai spus în interviu că a ajuns într-un punct în care a trebuit să aleagă între omul Lars Trier şi regizorul Lars von Trier.

Lars Trier şi-a schimbat numele în Lars von Trier în timp ce studia la Danish Film School, mai relatează Reuters.

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul dintre regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană şi mondială. Absolvent al Şcolii de Film Naţionale Daneze, Von Trier a debutat în lungmetraj în 1984, cu "The Element of Crime", pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică.

Lars von Trier a lansat nouă din filmele sale la Cannes, unde a câştigat Palme d'Or pentru "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark" (2000) şi marele premiu al juriului pentru "Abisul sufletului/ Breaking the Waves", în 1996.

Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum "Dogville" (2003), premiat cu European Film Award, "Manderlay" (2005), "Şeful şefilor/ The Boss Of It All" (2006), "Antichrist" (2009), "Melancholia" (2011) şi "Nimfomana/ Nymphomaniac" (2013).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici