Video Reportaj: Necruţătorul Teo dintr-a şaptea. De-a pokemonul prin Parcul Moghioroş - VIDEO

Nintendo a lansat pe piaţă jocul Pokemon Go. Pe telefonul mobil ai o aplicaţie. Din ea alegi pokemonul şi îmbrăcămintea lui. Localizat, te arunci în căutarea puterii: adunarea de pokemoni. Un reportaj în Parcul Moghioroş. La vânătoare de Pokemoni cu Teodor Radu Mihai.

2469 afișări

Pe viaţă şi moarte, pe ficţiune şi pe mama ei, realitatea!

Sunt 9 pokemoni în preajmă. N-au miros, nu dau niciun semnal. Uite-i! Pe ei! Sunt cu Teo, Teodor Radu Mihai. Este într-a şaptea. Suntem în Parcul Moghioroş. Uite-i! Pe sub frunziş. Nu mişcă, tac! Pentru Teo nu este nicio problemă. El îi vede. Mie îmi vine să urlu. Vino! Luptă-te! Nu, Teo priveşte neclintit. Sunt aici. Să-i vânăm! Tot îndemn! Pokemonii nu au sânge, îmi spune Teo, nici nu se sperie de urlete. N-ai dece să te duci să te lupţi. Teo zâmbeşte. ”Domle, Pokemonii sunt aici, în telefon!”

Da, prima lecţie pe care Teo dintr-a şaptea mi-o predă. Realitatea sau virtualul?

S-a dus după un pokemon rar şi a rămas în curtea vecinului cu capul ciobit de glonţ. ”Am văzut la ştiri. Nu mă prea amuză întâmplarea.” E doar un joc, na! Caşti ochii nu poţi să o păţeşti. Jocul nu trebuie să fie altceva decât un joc. ”Realitatea este interacţiune. O simţi, o pipăi, o păţeşti. Virtualul este o replică a realităţii. Nu ai simţuri. Nu e nimic real.”

Teo şi cei 72

Harta este a realităţii, pokemonii ai imaginarului. Sunt pe harta lui Teo. Eu nu-l am decât pe Teo. Teo are 72 de pokemoni, culeşi pe o distanţă de 20 de kilometri, în doar 4 zile. Eu îl am doar pe Teo. Teo îl are pe Pidgeot de 511 combat power. După el a alergat până la Piaţa Romană. Teo este primul jucător de Pokemon Go întâlnit în viaţa mea. Pentru Teo însă, Ivy este primul pokemon întâlnit în viaţă. Hălăduia prin faţa blocului.

Şi, totuşi, sunt la bătălie!

Teo îl bagă în luptă pe însuşi Pidgeot. Apasă convulsiv pe ecranul telefonului său. Pierde. Cu Hypno de 1031. Îl privesc. Nu-i pasă de pierdere. Îl hrăneşte şi-i redă puterea. Puterea lui de acum este dată de câştigurile anterioare. Moartea nu este încă moarte.

De fapt, ce este viaţa? Ce este moartea, Teo?

Îl întreb şi-mi arată o Evoluţie. Un Pokemon de 15 a devenit cu bomboane umplut, un Poke de 45. Puteţi să credeţi? Teo este cu capul pe umeri. Moartea? ”Nu ştii când, cum, dece vine. Este simplu, nu? Când se omoară pe computer diverse vietăţi, ăla e joc, nu e moarte.”

Teo, regulile contează în viaţă?

Mă înfierbânt în faţa lui Teo dintr-a şaptea, care ştie de limită. Bine/rău, realitate/ficţiune, viaţă/moarte. Speram că auzind de America librertăţii să exulte. Nu, Teo îmi spune că el nu s-ar vedea cu un pistol. Există o vârstă când ai experienţă pentru pistol, chef nebun de viaţă. Aşa, ţii degetul pe un simulator şi tragi. Dar moartea este pe computer, nu curge sânge din computer niciodată.

Pikachu şi şcoala

Îl ai pe Pikachu? Nu-l ai, nu? Iar mă bucur, iar sper să-l prind pe picior greşit pe Teo. Nu, nu-l am. Era un trick de început, l-am ratat. Asta e! Deci, viaţa merge înainte fără Pikachu? Normal. Şi şcoala? Ce-i cu şcoala?- iar este intrigat că amestec lucrurile. Da, este mai puţin atrăgător la şcoală, dar şcoala pentru mine înseamnă realitatea, regulile, înseamnă viitorul, o situaţie financiară, o meserie.

”Pokemon Go este un moment”-Teo crede.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici