Şobolanul Magawa se retrage în glorie, după 5 ani în serviciul locuitorilor din Cambodgia

  • Şobolanul Magawa, folosit timp de 5 ani pentru detectarea minelor din Cambodgia, se retrage.
  • Şobolanii sunt folosiţi pentru că pot să detecteze rapid minele fără să le declanşeze.
  • Magawa a detectat 71 de mine şi a acoperit o suprafaţă de 141.000 de metri pătraţi.
2054 afișări
Imaginea articolului Şobolanul Magawa se retrage în glorie, după 5 ani în serviciul locuitorilor din Cambodgia

Şobolanul Magawa se retrage în glorie

Există ţări în care anumite animale sunt sacre, iar în Cambodgia cei mai populari sunt ... şobolanii. Asta pentru că pot să salveze vieţi.

Cel mai de succes şobolan antrenat în detectarea minelor se retrage. De 5 ani Magawa a descoperit zeci de mine şi a acoperit o suprafaţă cât 20 de stadioane. În urmă cu un an, Magawa primea premiul pentru curaj al animalelor, premiu acordat până la acel moment doar câinilor. Însă din cauza vârstei nu mai poate să se mişte ca înainte şi organizaţia non-profit APOPO din Belgia, cea care supervizează tot procesul, a decis să-l retragă.
 
„Magawa e cu adevărat fantastic pentru că lucrează foarte rapid şi miroase (minele n.r.). E şobolanul perfect”.
 
Cât de importanţi sunt şobolanii antrenaţi pentru detectarea minelor? Experienţa unui localnic care a rămas fără picior când avea doar 7 ani spune totul. 
 
„Când am călcat pe ea, mina a explodat, a făcut BOOM. Corpul meu ... Nu simţeam durerea, nu simţeam nimic. După aceea am simţit corpul ud. Era sânge peste tot şi piciorul meu era rupt şi stomacul pe dinafară. Doctorii din sat nu mi-au dat vreo injecţie pentru că urma să mor”, povesteşte Muy Seu Bel.
 
Se estimează că în Cambodgia sunt între 4 şi 6 milioane de mine instalate. Numărul persoanelor care şi-au pierdut piciorul din cauza minelor este de 40.000. Astfel, în ultimii ani s-a recurs la soluţia folosirii şobolanilor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici