Februárban 2236 lej volt a nettó átlagkereset, 64 lejjel kevesebb mint februárban

Februárban 2236 lej volt az átlagkereset, 2,8 százalékkal, vagyis 64 lejjel kevesebb mint februárban, miután az előző hónapokban különböző alkalmi prémiumokat vagy ajándékokat kapott az alkalmazottak egy része – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által pénteken közölt adatsorokból.

37 afișări
Imaginea articolului Februárban 2236 lej volt a nettó átlagkereset, 64 lejjel kevesebb mint februárban

Februárban 2236 lej volt a nettó átlagkereset, 64 lejjel kevesebb mint februárban

A bruttó átlagfizetés februárban 3108 lej volt, 1,9 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban. A reálbérindex havi összevetésben 97,3 százalékos volt, 1990 októberéhez mérten pedig 170 százalékos, ami 4,7 százalékkal marad el a 2017 januárjában regisztrált értéktől.

A tavalyi év második hónapjához viszonyítva 14,7 százalékos átlagbér-növekedésről beszélhetünk. 2016 egyazon időszakához mértek a reálbérindex 114,5 százalékos volt.

Februárban az előző hónaphoz képest a közszférában, miután alkalmazták a közpénzekből fizetett személyzetre vonatkozó törvényi előírásokat, 7,5 százalékkal nőtt a közigazgatásban dolgozók és 2,5 százalékkal az tanügyi alkalmazottak fizetése. Ellenben enyhén, 1,2 százalékkal visszaesett az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók bére.

A legnagyobb fizetéseket az IT-szektorban vihették haza az alkalmazottak, ez havi 5631 lejes ágazati nettó átlagbért jelent, a legkevesebbet, átlagosan 1351 lej pedig a vendéglátásban dolgozók keresték.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici