COM: Inconsecvenţa politică a lui Predoiu în cazul Morar

Daniel Morar este, începând de miercuri, "formula cea mai potrivită pentru eradicarea corupţiei", potrivit ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, acelaşi care, în urmă cu şase luni, o propunea la conducerea DNA pe procuroarea Monica Şerbănescu, deţinătoarea "unui CV impresionant".

117 afișări
Imaginea articolului COM: Inconsecvenţa politică a lui Predoiu în cazul Morar

COM: Inconsecvenţa politică a lui Predoiu în cazul Morar

"Cred şi doresc să atingem atât dezideratul creşterii credibilităţii şi eficienţei acţiunii DNA, cât si valorificarea experienţei actualului procuror şef DNA, prin numirea sa într-un post cheie pentru reforma justiţiei şi lupta anticorupţie sau păstrarea sa în conducerea instituţiei", afirma, în 11 august 2008, Cătălin Predoiu, ministru liberal al Justiţiei, solicitând Consiliului Superior al Magistraturii schimbarea lui Daniel Morar.

Anul trecut, de pe baricada liberală, la şase luni de la preluarea mandatului de ministru, Cătălin Predoiu spunea că opiniile exprimate faţă de conducerea DNA indicau o polarizare a poziţiilor "în favoarea şi împotriva propunerii" ca procurorul şef Daniel Morar să primească un nou mandat.

"Opiniile exprimate au fost fundamentate pe diverse motive politice, tehnice sau care ţin de moralitate şi de perspective ale statului de drept în România, luptei anticorupţie şi protecţiei drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", susţinea ponderatul Predoiu.

El se declara convins că aceste opinii, chiar şi cele mai vehemente, exprimau dorinţa de reformă a justiţiei şi de eficientizare a activităţii DNA.

"Am remarcat însă faptul că multe dintre opinii se focalizează exclusiv pe propunerea privind procurorul şef al DNA şi pe persoana al cărei mandat în această funcţie se încheie. Opiniile exprimate par să aibă la bază teza potrivit căreia instituţia DNA s-ar putea cumva identifica cu persoana actualului procuror şef. În consecinţă, sunt puse exclusiv în sarcina domniei sale atât meritele, cât şi deficienţele invocate public în activitatea DNA", afirma Predoiu.

Astfel, Predoiu îl propunea pe Daniel Morar pentru funcţia de Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles, pe probleme speciale de MCV, reforma justiţiei şi lupta anticorupţie sau pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DNA.

Daniel Morar a refuzat ofertele ministeriale.

După şase luni, timp în care a părăsit PNL, Cătălin Predoiu s-a răzgândit şi în privinţa schimbării de la DNA.

"Faptul că, în urmă cu câteva luni, am propus o altă viziune pentru conducerea DNA, aş vrea să subliniez că şi în acea formulă de conducere a DNA, pe care nu aţi agreat-o, domnul Morar era prezent pe o poziţie foarte importantă şi am spus acum, când am reevaluat situaţia şi am trecut în revistă posibilităţile pe care le-am înţeles pentru conducerea actuală, că mă voi exprima dacă o să ajung să îl propun pe Morar", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a menţionat că Daniel Morar "este formula cea mai potrivită pentru eradicarea corupţiei", arătând că este un fenomen de foarte mare importanţă care nu permite României să fie pe poziţie de egalitate cu celelalte ţări ale Uniunii Europene.

În toată această ecuaţie, pragmaticul Consiliu Superior al Magistraturii a decis, cu unanimitate de voturi, ca Daniel Morar să rămână, având în vedere "anul dificil", respectiv ridicarea monitorizării de pe justiţie de către Comisia Europeană.

La audierile de miercuri din CSM au participat şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, dar şi ai societăţii civile, precum Laura Ştefan de la Freedom House (fost consilier al Monicăi Macovei), nelipsită de la orice tentativă de a-l schimba pe Daniel Morar.

Probabil, calculul privind menţinerea lui Morar la DNA ar fi eventualul capital câştigat la Bruxelles de către Predoiu în tabăra celor care ar gira îndeplinirea condiţionalităţilor României.

(Lucia Efrim, lucia.efrim@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici