PDL şi UDMR decid vineri asupra structurii şi componenţei Guvernului

Forurile de conducere ale UDMR şi PDL se reunesc, vineri, în şedinţe separate, pentru a decide asupra structurii Guvernului şi a nominalizărilor în viitorul Cabinet.

15 afișări
Imaginea articolului PDL şi UDMR decid vineri asupra structurii şi componenţei Guvernului

PDL şi UDMR decid vineri asupra structurii şi componenţei Guvernului (Imagine: Ovidiu Radu/Mediafax Foto)

Premierul desemnat Emil Boc a declarat, joi seară, după runde de negocieri cu UDMR, cu grupul minorităţilor naţionale şi cu cel al independenţilor, că viitorul Executiv va avea mai puţine ministere decât actualul. De altfel, şi liderul UDMR Kelemen Hunor declara că numărul maxim de posturi în Executiv ar putea fi 17, incluzându-l şi pe cel de premier.

Şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR este programată la ora 12.00, la Târgu Mureş. Colegiul Director al PDL va avea loc de la ora 16.00, la Palatul Parlamentului.

Surse din cele două partide au declarat că, în urma negocerilor, UDMR va primi portofoliile Sănătăţii, Mediului şi Culturii, precum şi un post de vicepremier, care ar urma să-i revină lui Marko Bela, care a mai fost vicepremier în Guvernul Tăriceanu. În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii, este vehiculat numele senatorului de Bihor Cseke Attila. Pentru portofoliul Mediului există doi candidaţi, respectiv Laszlo Borbely şi Attila Korody, care a mai deţinut conducerea acestui minister.

Surse din UDMR au afirmat, însă, că prima şansă îi revine lui Laszlo Borbely. Sursele citate au precizat şi că Borbely ar avea mai multe şanse datorită poziţiei sale în partid. Ministerul Culturii ar urma să fie condus de Kelemen Hunor.

În ceea ce priveşte celelalte portofolii, pentru Ministerul Economiei (Energiei) ar urma să fie nominalizat Adriean Videanu, iar pentru Transporturi Radu Berceanu. Şi Elena Udrea va face parte din Guvern, la conducerea unui Minister al Dezvoltării şi Turismului.

Ca şef al diplomaţiei ar urma să fie nominalizat Bogdan Aurescu. Conducerea Ministerului de Interne ar urma sa-i revină lui Vasile Blaga, iar cea a Ministerului Apărării lui Gabriel Oprea.

Pentru Ministerul Finanţelor este vehiculat numele lui Sebastian Vlădescu, care a mai deţinut această funcţie şi în Cabinetul Tăriceanu. Surse democrat-liberale menţionaseră şi numele lui Lucian Croitoru, care, însă, până joi seară, nu primise nicio propunere în acest sens, declarând că ar respinge oferta.

La Ministerul Agriculturii este posibilă nominalizarea senatorului PDL de Suceava Orest Onofrei, un alt nume menţionat pentru acest portofoliu fiind cel al lui Valeriu Tabără. La Educaţie sunt menţionate numele lui Daniel Funeriu şi Mircea Miclea, care a mai deţinut acest portofoliu.

La Ministerul Justiţiei ar urmă să rămână Cătălin Predoiu.

Portofoliul Muncii ar putea fi atribuit lui Mihai Şeitan, care a mai fost propus şi în Guvernul Croitoru, dar surse democrat-liberale susţin că o propunere ar fi fost făcută şi fostului deţinător al conducerii ministerului, Marian Sârbu, care ar fi fost contactat de către premierul Emi Boc şi care ar urma să dea vineri un răspuns acestei oferte.

De altfel, vineri dimineaţă, înaintea şedinţelor UDMR şi PDL, este programată şi şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

Premierul desemnat Emil Boc a derclarat că se doreşte ca lista Guvernului să fie depusă sâmbătă sau duminică la Parlament, iar luni să existe toate documentele necesare începerii procedurii de avizare a Cabinetului. Potrivit legii, termenul maxim pentru ca Parlamentul să se pronunţe asupra acestui subiect este de 15 zile de la depunerea listei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi dimineaţă, după ce a anunţat desemnarea lui Boc ca premier, că termenul limită de avizare a noului Executiv este data de 23 decembrie. Şeful statului a mai afirmat că doreşte să fie consultat în legătură cu nominalizările pentru miniştrii care fac parte din CSAT, respectiv ministrul Apărării, ministrul de Interne, ministrul de Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei, ministrul Finanţelor.

(Material realizat de Departamentul Politic, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici