AFP: Relu Fenechiu, primul caz de ministru în funcţie condamnat la închisoare în România

Condamnarea la închisoare a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, reprezintă o premieră în România, comentează Agenţia France Presse, reamintind că Uniunea Europeană a recomandat de mai multe ori ca membrii Guvernului care au probleme cu justiţia să demisioneze.

2375 afișări
Imaginea articolului AFP: Relu Fenechiu, primul caz de ministru în funcţie condamnat la închisoare în România

Relu Fenechiu (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

"Ministrul român al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat vineri la cinci ani de închisoare cu executare într-un caz de corupţie, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat în mai multe rânduri ca miniştrii cercetaţi penal să demisioneze", scrie AFP.

"Este prima dată când justiţia din România condamnă la închisoare un ministru aflat în funcţie", adaugă AFP.

"Comisia Europeană, care monitorizează evoluţia statului de drept în România, a criticat în cel mai recent raport pe tema justiţiei prezenţa în Guvernul de centru-stânga condus de premierul Victor Ponta a unor miniştri trimişi în judecată sau cercetaţi penal", reaminteşte Agenţia France Presse.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu (membru PNL), a fost condamnat de un complet de trei judecători ai Curţii Supreme la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul "Transformatorul". Decizia nu este definitivă, iar DNA şi avocaţii lui Fenechiu au formulat recurs. Condamnarea lui Fenechiu marchează o premieră în justiţie, fiind primul caz de ministru în funcţie condamnat. Fenechiu a fost trimis în judecată pentru 46 de infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu. Instanţa a menţinut şi sechestrul instituit de procurori pe proprietăţile lui Relu Fenechiu. La scurt timp după aflarea sentinţei, premierul Ponta a anunţat că ministrul Fenechiu şi-a depus demisia, iar el va trimite documentele necesare la Palatul Cotroceni pentru a prelua interimatul la Transporturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici