AFP: UE îl somează pe Victor Ponta să restaureze puterile Curţii Constituţionale. Premierul promite că va da curs solicitărilor UE

Uniunea Europeană l-a somat joi pe Victor Ponta să restaureze puterile Curţii Constituţionale. Premierul român a promis la Bruxelles că va da curs solicitărilor Uniunii Europene (UE), în vederea "disipării îngrijorărilor" cu privire la respectarea statului de drept în ţara sa.

4184 afișări
Imaginea articolului AFP: UE îl somează pe Victor Ponta să restaureze puterile Curţii Constituţionale. Premierul promite că va da curs solicitărilor UE

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Noul premier de centru-stânga, acuzat de încălcarea statului de drept în ţara sa, a fost convocat la Bruxelles de oficiali europeni pentru a oferi explicaţii asupra ofensivei fulgerătoare împotriva preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso "a spus în mod clar că Guvernul român trebuie să respecte deplina independenţă a justiţiei, să restaureze puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile sale sunt aplicate", a declarat Barroso, citat într-un comunicat publicat la finalul unei întâlniri cu Ponta la Bruxelles.

Preşedintele CE şi-a reafirmat "preocupările serioase", în special cu privire la "respectarea statului de drept, independenţei justiţiei şi rolului Curţii Constituţionale".

Premierul promite că va da curs solicitărilor UE

Premierul român Victor Ponta a promis joi, la Bruxelles, că va da curs solicitărilor Uniunii Europene (UE), în vederea "disipării îngrijorărilor" cu privire la respectarea statului de drept în ţara sa.

"Voi răspunde Comisiei (Europene) în foarte scurt timp, poate chiar mâine, oferind răspunsuri şi arătând Comisiei angajamentul clar al Guvernului faţă de respectarea tuturor normelor europene", a declarat Ponta într-un interviu pentru AFP, în urma întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.

În cadrul acestei întâlniri, Barroso "a venit cu o listă foarte clară de puncte" de îngrijorare, a povstit el. "I-am spus: nu voi contesta, nu mă voi lupta cu dumneavostră, voi lua imediat deciziile (necesare) pentru disiparea îngrijorărilor dumneavoastră", a continuat premierul român.

"Sistemul judiciar va fi independent şi eficient", a promis el, luându-şi angajamentul că nu vor exista interferenţe politice din partea Guvernului sau Parlamentului în acest domeniu.

"Este mai uşor să răspunzi la critici foarte concrete, decât să răspunzi unor critici foarte vagi", a declarat Ponta. El a denunţat în mai multe rânduri "propaganda politică" împotriva sa, inclusiv "la nivel european".

Destituirea lui Traian Băsescu va fi definitivă doar dacă va fi validată pe 29 iulie printr-un referendum pe care Victor Ponta intenţionează să îl menţină.

"Comisia Europeană nu mi-a cerut" renunţarea la referendum, a dat el asigurări. "Ei mi-au cerut doar să dovedesc că referendumul va fi organizat în mod legal şi imparţial şi că rezultatele referendumului vor fi validate de către Curtea Constituţională", a subliniat premierul român.

El a spus că înţelege îngrijorările provocate în străinătate de criza politică din România, apreciind că o asemenea îngrijorare este "normală" .

"România este o democraţie tânără. Noi nu avem tradiţia şi cultura coabitării, deoarece această criză a fost provocată de coabitarea" dintre un premier şi un preşedinte de culori politice diferite, a subliniat Ponta.

"Singura ieşire din această criză de coabitare este votul popular de la 29 iulie", a repetat premierul român.

În cazul în care referendumul se finalizează cu o destituire a preşedintelui, "vom avea alegeri prezidenţiale în septembrie", a promis Ponta. În caz contrar, "coabitarea va ieşi consolidată prin legitimitatea preşedintelui şi legitimitatea majorităţii parlamentare". În acest caz, "sper ca această coabitare să fie mai uşoară decât a fost" după sosirea sa la conducerea Guvernului, în aprilie, a conchis Ponta.

Însă Curtea Constituţională a apreciat că adoptarea de către Guvern a unui decret care îi reducea atribuţiile, săptămâna trecută, ridică "problema unui comportament abuziv" al Executivului.

În decurs de o săptămână, coaliţia aflată la putere a reuşit să îl suspende pe preşedintele Traian Băsescu, principalul său rival, după ce a redus prin ordonanţă de urgenţă puterile Curţii Constituţionale şi l-a înlocuit, în mod surprinzător, pe Avocatul Poporului, singurul abilitat să conteste decretele Guvernului.

Potrivit comunicatului său, Barroso i-a cerut, totodată, lui Ponta "să nominalizeze un Avocat al Poporului care să beneficieze de susţinerea tuturor partidelor, să aplice o procedură nouă şi transparentă în nominalizarea unui procuror general şi unui procuror-şef al (Direcţiei Naţionale) Anticorupţie şi să facă din integritate o prioritate politică".

Comisia aminteşte că urmează să adopte pe 18 iulie raportul cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificarea (MCV), destinat să verifice progresele României în privinţa respectării statului de drept de la aderarea sa, în urmă cu cinci ani. Raportul va ţine cont de "evoluţiile recente" din ţară, subliniază Comisia.

Deşi fără o legătură oficială, evaluarea Comisiei va influenţa asupra aderării României la Spaţiul Schengen, de călătorie fără vize, din care în prezent fac parte 22 din cele 27 de state membre UE. Bulgaria este, de asemenea, vizată, deoarece aderările celor două ţări sunt legate.

Guvernul Olandei, care blochează acest proces, va decide în septembrie dacă renunţă la rezervele pe care le-a exprimat în acest sens. Decizia este luată cu unanimitate de către statele membre.

Pentru a sublinia hotărârea oficialilor europeni, un exemplar al Tratatului de la Lisabona a fost pus în mod ostentativ pe masă, atunci când preşedintele UE Herman Van Rompuy l-a primit pe Ponta.

Articolul 7 al Tratatului prevede suspendarea drepturilor de vot ale unui stat UE în cazul unei "încălcări grave" ale drepturilor fundamentale. Această adevărată "armă nucleară", introdusă în tratatele europene după ce extrema dreaptă a preluat puterea în Austria, în 2000, nu a fost niciodată utilizată până în prezent.

Dar dacă membrii Comisiei denunţă "o lovitură de stat" constituţională în România, o recurgere la articolul 7 este încă departe, potrivit unor surse comunitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici