Ambasadorul SUA: Unele companii americane se plâng de faptul că oficiali români le cer mită

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, într-un interviu pentru "Adevărul", că există companii americane care au investit în România şi care se plâng de faptul că oficiali români le cer mită.

1066 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA: Unele companii americane se plâng de faptul că oficiali români le cer mită

Ambasadorul SUA: Unele companii americane se plâng de faptul că oficiali români le cer mită (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Ambasadorul american a spus că a discutat cu reprezentanţi ai companiilor americane deja prezente în România care se lovesc fie de probleme cu corupţia, fie de lipsa transparenţei, fie de lipsa previzibilităţii.

"Mi se plâng tot timpul. Mai există un număr de companii care se gândeau să investească în România şi care fie nu au luat o decizie, fie se tem să investească în România din această cauză. Pentru că există o lipsă de previzibilitate şi există acuzaţii şi probleme semnificative cu corupţia şi transparenţa", a spus Gitenstein pentru Adevărul.

El a menţionat că nu poate da nume concrete, pentru că aceste companii i-au vorbit confidenţial şi l-au rugat să facă ceva în legătura cu asta. "În unele cazuri, când trebuia să se ia o decizie, când ţinea de guvern sau de agenţiile guvernamentale, m-am dus direct şi i-am rugat să îndrepte erorile. În alte cazuri, problemele au intrat pe o listă, pe care o supun din când în când atenţiei premierului, preşedintelui, ministrului de Justiţie. Şi este baza pe care mă sprijin când iau poziţie", a spus diplomatul.

Gitenstein a mai declarat că încă nu s-a găsit încă o soluţie legată de Bechtel. "Dar a avut loc o întâlnire între doamna Boagiu şi conducerea companiei Bechtel şi cred că s-au făcut nişte progrese. Nu ştiu exact în ce punct sunt, dar până la urmă problemele vor trebui rezolvate de cele două părţi", a spus Gitenstein.

El a precizat că din punctul de vedere al Americii, există un contract pentru construirea unei autostrăzi, pe care Bechtel ar vrea să îl vadă pus în practică iar guvernul SUA sprijină asta.

Diplomatul a mai spus că apreciează drept esenţial să existe un mecanism pentru confiscarea averilor acumulate pe căi ilegale.

"Este nevoie de o schimbare a Constituţiei sau de o interpretare a acesteia în concordanţă cu normele europene? Sunt două întrebări diferite. Parlamentul României ar putea adopta o lege care să fie compatibilă cu Articolul 44, să fie acceptată de Curtea Constituţională şi să nu fie astfel nevoie de schimbarea Constituţiei. Dacă s-ar întâmpla aşa şi legea ar fi adecvată, nu aş avea nimic de comentat", a spus Gitenstein.

Întrebat dacă au fost primite plângeri din partea companiilor americane potrivit cărora oficiali români le-au cerut mită, Gitenstein a precizat: "Răspunsul la această întrebare este da. Dar sunt şi mai îngrijoraţi de faptul că au sentimentul că pierd anumite licitaţii şi competiţii în favoarea altor companii care se angajează în acest tip de activităţi. Şi cea mai bună modalitate de a rezolva problema asta este a le da poliţiştilor şi procurorilor instrumentele de care au nevoie pentru a pune capăt acestui tip de comportament", a spus ambasadorul.

Întrebat dacă există o problemă legată de libertatea pieţei, diplomatul a răspuns: "Aceasta nu o competiţie onestă. Nu aşa funcţionează o piaţă liberă. După cum nici în SUA nu se poate numi piaţă liberă strivirea firmelor mici de către marile companii care deţin monopolul. Nu este o competiţie onestă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici