Antonescu: Este posibil să adoptăm o rezoluţie privind poziţia României în discuţiile din Consiliul European

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni că, în şedinţa plenului reunit în care premierul se va adresa Parlamentului, e posibil să fie adoptată o rezoluţie privind poziţia României la Consiliul European, Antonescu admiţând că documentul nu-l obligă juridic pe şeful statului.

370 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Este posibil să adoptăm o rezoluţie privind poziţia României în discuţiile din Consiliul European

Crin Antonescu (Imagine: Thomas Campean/ Mediafax Foto)

"Vom avea o şedinţă a Birourilor Permanente, deseară, la ora 19.00, în care vom discuta şi probabil - asta intenţionăm să propunem - vom avea o şedinţă comună a Camerelor reunite mâine, pentru ca premierul să se adreseze în legătură cu poziţia României în privinţa bugetului european multianual şi să avem o dezbatere pe acest subiect", a declarat Antonescu.

El a fost întrebat dacă dezbaterea se va concretiza într-o rezoluţie a Parlamentului pe acest subiect.

"Este posibil şi asta, plenul Parlamentului este suveran evident în asemenea domeniu şi probabil că în urma dezbaterilor, dacă se conturează o poziţie care să fie... să capete forma unei rezoluţii, şi asta este posibil", a spus preşedintele Senatului.

În ceea ce priveşte valabilitatea documentului, el a menţionat că are "valoarea unei poziţii de principiu, a unei declaraţii politice, pe care Parlamentul unei ţări o adoptă".

De asemenea, în momentul în care a fost întrebat dacă o astfel de rezoluţie l-ar obliga să adopte o anumită poziţie pe şeful statului, Antonescu a replicat: "Nu-l obligă, nu".

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că a solicitat Parlamentului să prezinte, marţi, punctul de vedere oficial al Guvernului referitor la negocierile din cadrul Uniunii Europene.

Întrebat de jurnalişti dacă aşteaptă şi o poziţie oficială a Parlamentului, respectiv acordarea sau stabilirea unui mandat pentru aceste negocieri, premierul a arătat că trebuie să existe un mandat comun al Parlamentului şi Guvernului, de care preşedintele Băsescu ţine sau nu cont.

"Parlamentul European a dat un mandat în sensul a ceea ce solicităm şi noi. Parlamentele statelor membre la fel fac, doamna cancelar Merkel de fiecare dată discută după ce are un mandat din partea Bundestag-ului. Şi în România, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului şi să aibă în cele din urmă un mandat comun. Dacă preşedintele Băsescu ţine sau nu cont, asta e deja problema domniei sale", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a transmis o solicitare conducerii Senatului de a se adresa marţi plenului celor două Camere ale Parlamentului, una dintre teme fiind legată de poziţia României în cadrul discuţiilor la nivelul Consiliului European privind bugetul UE, au declarat anterior surse parlamentare.

Convocarea plenului celor două Camere va fi decisă luni seară, în cadrul unei şedinţe a Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, convocată pentru ora 19.00.

În cadrul şedinţei ar urma să fie adoptată o poziţie a Parlamentului legată de mandatul participării la Consiliul European, conform aceloraşi surse.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni că tema reprezentării României la Consiliul European poate face obiectul unei dezbateri parlamentare, el arătând că USL examinează posibilitatea de a convoca marţi o şedinţă de plen reunit pe acest subiect.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici