Băsescu: Acţiunea NATO împotriva forţelor de la graniţa unui stat aliat, obligatorie în unele situaţii

Intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat aliat este obligatorie, în momentul în care asupra acelei ţări se fac presiuni cu armate regulate la graniţe care sprijină direct sau indirect "omuleţi verzi" precum cei din Ucraina, a declarat, miercuri, Traian Băsescu.

582 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Acţiunea NATO împotriva forţelor de la graniţa unui stat aliat, obligatorie în unele situaţii

Băsescu: Acţiunea NATO împotriva forţelor de la graniţa unui stat aliat, obligatorie în unele situaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după şedinţa CSAT, că la summit-ul NATO de joi şi vineri România doreşte să se clarifice "abordarea aliaţilor atunci când discutăm despre un război-hibrid, ca cel care se desfăşoară acum în estul Ucrainei sau cel care s-a desfăşurat în Crimeea".

"Un stat care nu recunoaşte, îşi trimite forţe fără însemnele statului sau armatei din care fac parte, aceşti oameni coordonează ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar şi politic a unor ţări sau a unor spaţii dintr-o ţară, dar asta nu justifică aplicarea art 5 (din Tratatul NATO - n.r.). Punctul nostru de vedere este că, într-adevăr, fiecare stat trebuie să facă faţă la astfel de provocări, trebuie să aibă capacitatea să facă faţă la astfel de provocări, dar în momentul în care asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, care reprezintă un sprijin direct sau indirect pentru cei care au apărut ca omuleţi verzi în estul Ucrainei sau în Crimeea, atunci intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat NATO este obligatorie", a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a explicat că un stat mai mic nu poate face faţă "unui război intern generat de omuleţi verzi" şi, în acelaşi timp, "unei presiuni cu armate ostentativ masate la frontiera statului şi care indirect sau direct constituie un sprijin major pentru insurgenţă".

"Sperăm într-o definire şi într-o înţelegere a modului de aplicare a art. 5 în astfel de situaţii, pe care Rusia a arătat că le poate crea", a spus Traian Băsescu.

El a mai spus că războaiele de tip hibrid au "mare succes" în statele slabe, "în statele care-şi neglijează propriile forţe armate, forţele de securitate, în statele în care corupţia afectează fibra funcţionării instituţiilor". "În astfel de state slabe acţiuni de tip război-hibrid reuşesc. În statele puternice n-or să reuşească niciodată", a subliniat Băsescu.

Art. 5 al Tratatului NATO stipulează că "părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii zonei nord-atlantice".

"Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii i securităţii internaţionale", se mai arată în art. 5.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici