Băsescu: Aproximativ 2.500 de români se află în prezent în Japonia. România va fi gata să răspundă oricărei solicitări de sprijin

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, vineri, compasiunea pentru victimele cutremurului din Japonia şi a subliniat importanţa ca cetăţenii români care pleacă în străinătate să se obişnuiască să îşi anunţe prezenţa la ambasadă.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Aproximativ 2.500 de români se află în prezent în Japonia. România va fi gata să răspundă oricărei solicitări de sprijin

Băsescu: Aproximativ 2.500 de români se află în prezent în Japonia. România va fi gata să răspundă oricărei solicitări de sprijin (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Îmi exprim compasiunea pentru victimele cutremurului din Japonia", a spus preşedintele Traian Băsescu, adăugând că, în măsura în care va putea, România va fi gata să răspundă oricărei solicitări de sprijin pe care o va primi din partea acestei ţări.

Preşedintele Băsescu a precizat că aproximativ 2.500 de cetăţeni români se află în prezent în Japonia şi "ambasada României încearcă să fie în legătură cu cetăţenii români pentru eventuale cereri de sprijin".

"Aici, sigur, nu vreau să dau lecţii, dar întotdeauna astfel de evenimente ne găsesc într-o situaţie destul de dificilă din punctul de vedere al cunoaşterii numărului de cetăţeni români care se află într-o ţară. Probabil că, în timp, românii care plecă în străinătate vor trebui să se obişnuiască să anunţe ambasada", a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

El a adăugat că, astfel, diplomaţii ar putea ajuta mult mai mult românii aflaţi la un moment dat într-o situaţie în care să aibă nevoie de sprijin şi a spus că situaţia dificultăţii identificării cetăţenilor români nu este doar în Japonia, ci s-a înregistrat şi în Egip şi în Libia şi în Palestina şi în urmă cu trei ani în Liban.

"Este o necesitate anunţul către ambasadă, că nu-i spionează nimeni. Doar să ştim cum îi putem eventual contacta în situaţii deosebite", a spus preşedintele.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.

Ministerul român de Externe a precizat, vineri, că, până în acest moment, autorităţile nipone nu au semnalat misiunii diplomatice româneşti de la Tokyo prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului produs vineri în Japonia.

Numărul românilor din Japonia este de aproximativ cinci-şase mii, potrivit estimării făcute de fondatorul comunităţii româneşti din Japonia, Geo Scripcariu, care a susţinut că, cel mai probabil, aceştia sunt bine, bazându-se pe pregătirea societăţii japoneze pentru asemenea momente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici