Băsescu: Candidaţi de tipul Marian Munteanu arată riscul unei escaladări a naţionalismului

Traian Băsescu a declarat că îl ţine minte pe Marian Munteanu ca exponent al Pieţei Universităţii, însă acesta a avut o evoluţie cu abordări naţionaliste, "uşor aplecate şi către doctrina legionară", afirmând că promovarea unor candidaţi "de tipul Munteanu" arată riscul escaladării naţionalismului.

978 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Candidaţi de tipul Marian Munteanu arată riscul unei escaladări a naţionalismului

Băsescu: Candidaţi de tipul Marian Munteanu arată riscul unei escaladări a naţionalismului (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

„Eu îl ţin minte pe Marian Munteanu ca un exponent al Pieţei Universităţii. La vremea când el era pe toate ecranele, eu eram la Constanţa şi atunci, cel puţin, văzut de la distanţă, impresia a fost că aveam în faţă un lider al studenţilor care era împotriva sistemului comunist. Asta este poza pe care eu o am de la începutul anilor 1990, când, repet, nu eram în Bucureşti, nu trăiam viaţa de zi cu zi a bucureşenilor, ci eram la Constanţa”, a declarat fostul preşedinte TTraian Băsescu la România TV.

Traian Băsescu a afirmat că, ulterior, Marian Munteanu a avut „o evoluţie interesantă”, cu abordări naţionaliste, "uşor aplecate spre doctrina legionară".

„Pe urmă, a avut o evoluţie interesantă, nu aş spune condamnabilă, cu abordări relativ naţionaliste, atât cât l-am următit eu (…), dar abordări naţionaliste, uşor aplecate şi către doctrina legionară. Aici îl poziţionez eu pe Marian Munteanu”, a mai spus Traian Băsescu, afirmând că trebuie discutat dacă Munteanu crede sincer în abordările de tip legionar.

Întrebat dacă Marian Munteanu ar putea fi un bun primar general, Traian Băsescu a afirmat că această funcţie este „extrem de grea”.

În context, Traian Băsescu a susţinut că există riscul unei escaladări a partidelor naţionaliste, afirmând în România s-a ajuns la candidaţi de „tipul Marian Munteanu” din cauza „realităţilor clasei politice existente" şi "a exagerărilor unei decizii de a curăţa clasa politică”, în mod "abuziv", ceea ce ar putea face ca populaţia să nu mai aibă alt orizont în afara naţionalismului.

Fostul preşedinte a mai afirmat că lupta anti-corupţie „cu discreditarea instituţiilor politice” este susţinută de SRI. "Este o sectă a securităţii naţionale răspândită în toate instituţiile, care are un leadership, o structură nevăzută în SRI şi un executant în DNA şi care are ca obiectiv discreditarea instituţiilor politice", a susţinut Traian Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici