Băsescu: Dacă mi s-ar fi propus un ministru "convenabil", aş fi numit titularul la Muncă imediat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că dacă premierul i-ar fi propus un ministru "convenabil" pentru portofoliul Muncii, ar fi emis decretul de numire imediat, el precizând, pe de altă parte, că nu se poate lega soarta Guvernului de remanierea unui ministru.

28 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă mi s-ar fi propus un ministru "convenabil", aş fi numit titularul la Muncă imediat

Băsescu: Dacă mi s-ar fi propus un ministru "convenabil", aş fi numit titularul la Muncă imediat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a precizat la TVR, întrebat care este raţiunea pentru care a ales împreună cu Emil Boc varianta asigurării interimatului la Muncă de către premier, că nu a fost el cel care a avut această opţiune şi că dacă i s-ar fi propus "un ministru convenabil" ar fi emis decretul "imediat".

"Nu eu am ales-o. Dacă mi-ar fi propus un ministru convenabil, cu siguranţă emiteam decretul imediat", a spus preşedintele.

El a adăugat că, potrivit Constituţiei, perioada de interimat se poate prelungi la 45 de zile.

"În momentul în care vor avea persoana potrivită pentru o asemenea funcţie - pentru că, dacă s-a reformat piaţa muncii prin noul Cod al Muncii şi prin legislaţia dialogului social, va trebui continuată reforma în zona socială, dreptul de asistenţă pentru diverse categorii. Or aici sunt legi, trebuie o nouă lege a copilului. O lege generală care este gata, a fost lăsată terminată de ministrul Botiş. Dar legile sectoriale, care decurg - o lege a copilului, o lege a familiei, legea pentru protejarea persoanelor cvu dizabilităţi. Este un set întreg de legi şi va trebui un om care să poată continua aceste procese de reformă", a spus preşedintele.

El a subliniat că nu leagă o nouă numire la Ministerul Muncii de soarta Guvernului în ansamblu. "Nu, nu se poate lega soarta unui Guvern de remanierea unui ministru", a spus preşedintele.

ANI s-a sesizat în acest caz în 19 aprilie şi l-a înştiinţat pe Botiş despre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la agenţie pentru a depune documente.

De asemenea, ANI precizează că şi soţia acestuia, Ligia Adina Botiş, în calitate de expert de tip A în cadrul Proiectului "Şansa la demnitate", respectiv, în calitatea de asociat unic şi administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupţie.

Inspectorii de integritate susţin că au indicii temeinice cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese de către Ioan Botiş, "constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

Ioan Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisonat din funcţia de ministru al Muncii şi că demisia sa este una de onoare, el cerându-şi scuze pentru situaţia creată şi spunând că i-a informat pe premierul Emil Boc şi pe preşedintele Traian Băsescu privind intenţia de a renunţa la funcţie.

Portofoliul Muncii a fost preluat, interimar, de Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici