Băsescu, după Consiliul European: Problema accesului în Schengen, la Consiliu JAI

Şeful statului a declarat că aderarea la Schengen urmează să se discute în primul Consiliu JAI, revenindu-se astfel la decizia din 2012, menţionând că a fost introdusă "o minută" la concluziile Consiliului European, "pregătind întâi cele două motoare: pe doamna Merkel şi pe preşedintele Hollande".

508 afișări
Imaginea articolului Băsescu, după Consiliul European: Problema accesului în Schengen, la Consiliu JAI

Băsescu, după Consiliul European: Problema accesului în Schengen, la Consiliu JAI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am folosit oportunitatea, sigur, pregătind întâi cele două motoare: pe doamna Merkel şi pe preşedintele Hollande, pentru o minută care se anexează concluziilor Consiliului European, în care se revine la decizia Consiliului European din 2012, când am fost aproape să obţinem intrarea în Schengen, dar au fost evenimentele din vară, de a se discuta în primul Consiliu JAI problema accesului în Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei", a precizat preşedintele Traian Băsescu, vineri, la finalul Consiliului European.

El a arătat că această iniţiativă a fost preluată în minută şi este foarte importantă.

"Eu am spus că, până la sfârşitul mandatului, am acest obiectiv să înceapă procesul de intrare în spaţiul Schengen, fie că-l vom începe numai cu aeroporturile, dar procesul trebuie să înceapă pentru că, odată început, procesul trebuie să se termine", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că, din acest punct de vedere, votul Parlamentului la Legea administraţiei nu ajută şi că trebuie să aibă o discuţie cu factorii de decizie pentru ca aceştia "să se abţină".

"Nu ne ajută, din acest punct de vedere, votul dat în Parlament pentru modificarea legii administraţiei locale, va trebui să am o discuţie cu factorii politici să se abţină până când se găseşte o formă convenabilă cu noua formulă a Comisiei Europene, în aşa fel încât să nu se aşeze o nouă motivaţie legată de funcţionarea instituţiilor anticorupţie, în speţă aici ANI, şi să avem o nouă amânare", a adăugat Băsescu.

Mai multe ţări, printre care Olanda, Franţa, Finlanda, s-au opus în ultimii ani intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

În toamna anului trecut, o variantă discutată la nivel european a fost ca România să adere la Schengen în două etape, prima fiind cu graniţele aeriene şi maritime şi ulterior cu cele terestre.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care prevede ca primarii sau preşedinţii de CJ să fie reprezentanţii comunităţilor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, deputatul PDL Tinel Gheorghe arătând că puterea încearcă să-i scape de justiţie pe incompatibili.

Proiectul de lege a fost iniţiat de şase deputaţi PSD printre care Florin Iordache şi Marian Neacşu.

Iniţiatorii au precizat că "în practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director".

"Dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese, ANI a apreciat, în opinia noastră, în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primar şi preşedinte al consiliului judeţean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată de ce considerăm că se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţi de drept ai unităţilor administraiv-teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ", au explicat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici