Băsescu, lui Rasmussen, referindu-se la proiectul noului Concept Strategic: Un document excelent

Preşedintele Traian Băsescu l-a felicitat, vineri, când a sosit la centrul de expoziţii din Lisabona unde se desfăşoară Summit-ul NATO, pe secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, pentru elaborarea noului Concept Strategic.

11 afișări
Imaginea articolului Băsescu, lui Rasmussen, referindu-se la proiectul noului Concept Strategic: Un document excelent

Băsescu, lui Rasmussen, referindu-se la proiectul noului Concept Strategic: Un document excelent (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

"Domnule secretar general, excelent! Un document excelent", i-a spus Traian Băsescu secretarului general al NATO.

La intrarea în Centrul de expoziţii "Feira Internacional" din Lisabona, unde se desfăşoară Summit-ul NATO, şeful statului român şi soţia sa, precum şi toţi ceilalţi preşedinţi sau şefi de guverne care conduc delegaţiile, au fost întâmpinaţi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi de premierul Portugaliei, Jose Socrates Carvalho Pinto de Sousa, împreună cu soţiile acestora.

Summit-ul NATO de la Lisabona are pe agendă adoptarea noului Concept Strategic, precum şi dezbateri privind apărarea antirachetă, viitorul misiunii în Afganistan şi cooperarea cu Rusia.

Potrivit programului oficial, şeful statului român va participa, vineri, la secţiunea de deschidere a lucrărilor Consiliului NATO. La eveniment va fi prezent şi preşedintelele CE, urmând să aibă loc o ceremonie în onoarea personalului militar NATO participant în teatrele de operaţii ale Alianţei.

Tot vineri, Traian Băsescu va participa la secţiunea de lucru a Consiliului NATO, iar, în cursul serii, la un dineu de lucru oferit de secretarul general al NATO.

Băsescu va participa, sâmbătă dimineaţă, la sesiunea de lucru cu tema "Afganistan", apoi la o sesiune de lucru a Consiliului NATO - Rusia la nivel de şef de stat şi de guvern.

În jurul orei 17.45 este aşteptat ca preşedintele Traian Băsescu să susţină declaraţii de presă.

Şeful statului român va avea, în marja reuniunii NATO, o serie de întâlniri bilaterale.

NATO vrea să îşi demonstreze, la Summit-ul de la Lisabona, capacitatea de adaptare, printr-o reformă structurală şi prin adoptarea unui nou "Concept Strategic", în faţa provocărilor devenite de acum planetare.

Un proiect de "concept strategic" de 11 pagini a fost redactat de secretarul general Anders Fogh Rasmussen, acestuia adăugându-i-se concluziile unei comisii formate din 12 experţi şi prezidată de fostul secretar de Stat american, Madeleine Albright.

Conform sursei citate, acesta reafirmă vocaţia NATO de a-şi apăra teritoriul şi membrii şi solidaritatea dintre aliaţi în cazul unui atac asupra unuia dintre ei, însă a luat în considerare şi cerinţe noi, între care "modernizarea" aparatului său militar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici