Băsescu: Marea problemă a copiilor romi care nu merg la şcoală - educaţia şi cultura familiilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la manifestarea "Cea mai mare lecţie din lume", referindu-se la problema copiilor romi care nu merg la şcoală, că fenomenul este cauzat, în principal, de educaţia şi cultura familiilor din această etnie.

113 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Marea problemă a copiilor romi care nu merg la şcoală - educaţia şi cultura familiilor

Băsescu: Marea problemă a copiilor romi care nu merg la şcoală - educaţia şi cultura familiilor (Imagine: Mediafax Foto)

În timpul dezbaterii, o profesoară a declarat că o elevă de etnie romă i-a spus că familiile aparţinând acestei minorităţi nu au în cultură trimisul copiilor la şcoală, iar Liliana Preoteasa, reprezentant al Ministerului Educaţiei, a menţionat că o cazuă a fenomenului este "sărăcia cruntă" cu care aceşti oameni se confruntă.

În replică, Băsescu a declarat că familiile de romi fac mulţi copii, iar indemnizaţiile de la stat pe care le încasează astfel le-ar permite să îi trimită la şcoală.

"Nu uit că am fost patru ani primar al Bucureştiului, cu o populaţie consistentă de romi concentrată în diverse cartiere. Problema nu sunt copiii şi aş înrăzni să spun că sărăcia este doar o parte a problemei. Familiile de romi au în general un număr mare de copii şi indemnizaţiile pe care le primesc de la stat le permit să asigure copiilor şi săndăluţe, (...) şi biletul de tramvai sau de metrou, şi biletul de autobuz să mergă la şcoală, şi o hăinuţă. Marea problemă este educaţia şi cultura famiilor de romi", a spus Băsescu.

În opinia acestuia, "problema trebuie căutată la părinţi în primul rând, acolo unde din punct de vedere cultural mersul la şcoală nu este o prioritate de multe ori". El a precizat că este vorba despre un punct de vedere personal, dar care "rezultă din discuţii şi realităţi".

El a precizat însă că afirmaţia nu trebuie generalizată.

Preşedintele a mai declarat că ar trebui ca şi adulţii din aceste familii să fie încadraţi în cicluri de învăţământ similare primelor patru clase. "Măcar să poată semna", a precizat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici