Băsescu: Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA - un fel de Plan Marshall

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în timpul unei întâlniri cu câţiva congresmeni americani, că Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea dintre România şi SUA poate fi considerat "un fel de Plan Marshall".

775 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA - un fel de Plan Marshall

Băsescu: Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA - un fel de Plan Marshall (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uitându-ne la declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI dintre România şi SUA, putem concluziona că acoperă o arie largă, de la economie, la educaţie, tehnologie, cultură, astfel încât putem considera acest document ca fiind un Plan Marshall", a spus Traian Băsescu la începutul unei întrevederi cu şase congresmeni americani.

El a mai afirmat că, dacă România va fi capabilă să valorifice toate direcţiile care sunt fixate prin acest Parteneriat Strategic, va beneficia enorm de investiţiile americane, de sistemul educaţional american şi de nivelul de dezvoltare tehnologică al SUA.

"Problema este să construim aici câteva lucruri capabile să absoarbă ceea ce se menţionează în acest document extrem de important. Este un parteneriat pentru o lungă perioadă de timp", a apreciat şeful statului român.

La întâlnire au participat, congresmenii Mike Turner, preşedintele subcomitetului pentru Forţe Strategice din cadrul Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, Jeff Miller, Mike Ross, Jo Ann Emerson, Carolyz McCarty, David Scott, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, iar din delegaţia română a făcut parte consilierul prezidenţial Iulian Fota.

Planul Marshall a fost primul plan de reconstrucţie conceput de Statele Unite ale Americii şi destinat aliaţilor europeni din Al Doilea Război Mondial.

Preşedinţii Barack Obama şi Traian Băsescu au adoptat, în 13 septembrie, la Washington, "declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea între România şi SUA".

Declaraţia reprezintă prima transpunere într-un document politic bilateral a parteneriatul strategic cu SUA lansat în 1997, a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

Parteneriatul strategic lansat în 1997 cu ocazia vizitei preşedintelui de atunci Bill Clinton la Bucureşti nu a fost transpus niciodată într-un document bilateral româno-american.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întoarcerea din SUA, că elementele din declaraţia privind parteneriatul strategic cu SUA trebuie să devină "linia de conduită, de acţiune executivă" în relaţiile dintre cele două ţări, fiind un parteneriat din care câştigă ambele părţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici