Băsescu: UE are monedă cu două feţe. Pe una scrie ”Nu intraţi în Schengen până nu rezolvaţi cu justiţia”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Ankara, la forumul de afaceri turco-român, că România încă are probleme, pentru că UE are o monedă cu două feţe, pe una scriind: "Nu intraţi în Schengen până nu rezolvaţi problema justiţiei".

586 afișări
Imaginea articolului Băsescu: UE are monedă cu două feţe. Pe una scrie ”Nu intraţi în Schengen până nu rezolvaţi cu justiţia”

Băsescu: UE are monedă cu două feţe. Pe una scrie ”Nu intraţi în Schengen până nu rezolvaţi cu justiţia” (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Traian Băsescu a arătatat că Turcia are câteva probleme tehnice în aderarea la Uniunea Europeană, cea mai importantă fiind deschiderea capitolelor de negociere, pentru că, atât timp cât stau închise, drumul este oprit, chiar dacă este început.

"România va susţine Guvernul Turciei pentru deschiderea mai multor capitole de negociere", a spus şeful statului, precizând că sunt, într-adevăr, ţări care vor să oprească acest drum sau să îl întârzie.

"Deschiderea capitolelor de negociere este o chestiune vitală, şi acesta trebuie să fie principalul obiectiv al Guvernului şi al preşedintelui Gul", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să precizeze şi ce capitol de negociere ar trebui deschis, respectiv capitolul de negociere pe justiţie.

"Este extrem de dificil acest capitol şi ia foarte mult timp", a spus Băsescu, adăugând că este important să fie închis, chiar dacă mai târziu sau cu observaţii, cum a avut România.

"Ca să înţelegeţi de ce spun justiţie, România a închis capitolul justiţie în anul 2004, a intat în 2007 în UE, cu observaţii şi nici acum nu a stins observaţiile, pentru că nu este suficient să ai legile şi instituţiile care să atingă standardele europene, ele trebuie să şi funcţioneze convingător şi să creeze sentimentul că antireforma este ireversibilă. România aici a avut probleme, cu fluctuaţii, ca urmare a unor decizii ale parlamentarilor", a declarat şeful statului.

El a adăugat că România "nu a reuşit să convingă că sistemul de justiţie funcţionează la standarde înalte şi că procesul este ireversibil".

"Problema este că Uniunea Europeană are întotdeauna o monedă cu două feţe, pe una din feţele monedei scrie Justiţie şi urmează puncte, puncte. Iar pe revers scrie nu intraţi în Schengen până nu rezolvaţi problema justiţiei. Aici e problema cu Uniunea asta", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici