Berceanu acuză CFR şi pe Orban că pregătesc "tunuri imobiliare"

Reprezentantul PDL Radu Berceanu l-a acuzat, marţi, pe ministrul Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, că în perioada "vacanţei de vară" pregăteşte "tunuri imobiliare", prin vânzarea unor terenuri şi imobile ale CFR, la preţuri sub media de piaţă, care sunt "făcute cadou apropiaţilor".

102 afișări
Imaginea articolului Berceanu acuză CFR şi pe Orban că pregătesc "tunuri imobiliare"

Berceanu acuză CFR şi pe Orban că pregătesc "tunuri imobiliare" (Imagine: Mediafax Foto)

Radu Berceanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că vine "cu veşti proaspete despre infrastructura CFR, unde se lucrează potrivit zicalei «trei luni mai guvernăm, mai cu spor noi să furăm»".

Liderul PDL Dolj a arătat că CFR, sub mandatul actualului ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, s-a apucat de afaceri imobiliare, având la dispoziţie "tot felul de terenuri, care se află în mijlocul oraşelor, în jurul gărilor, uneori chiar linii de cale ferată care traversează oraşul şi nu mai sunt folosite, iar terenul aferent a rămas al CFR".

"Brusc, s-a constatat că aceste lucruri nu mai sunt folositoare, dar ele trebuie vândute şi, de ce nu, făcute cadou apropiaţilor", a spus Radu Berceanu.

El a dat mai multe exemple de terenuri sau clădiri deţinute de CFR. Astfel, potrivit lui Berceanu, la Timişoara, CFR are un teren al depozitului de materiale de lângă Gara Centrală, "câteva hectare bune", care a fost vândut subevaluat, iar la Arad, 8.600 de metri pătraţi care urmează să fie vânduţi, preţul de la care se porneşte fiind de 17 euro/mp.

Un alt exemplu dat de Berceanu este la Cluj, unde CFR are în posesie căminul de nefamilişti din zona Gruia, care acum se vinde, şi şapte terenuri parcelate, despre care "ştiu doar un cerc de iniţiaţi".

În plus, la Craiova, sunt pregătite terenurile din zona centrală, ca şi la Târgu Jiu şi Piatra Olt, iar la Iaşi, CFR are un complex de agrement, realizat pe vremea "vestitului cuplu Nicolaiciuc-Mitrea", care este dotat cu săli ultra moderne, saună şi care va fi vândut în curând, anunţurile fiind deja făcute, dar şi "locuri mai mititele", respectiv Sinaia, unde CFR are un teren de 10 hectare înconjurat de brazi şi "cu o valoare imobiliară colosală", a mai spus acesta.

În opinia lui Radu Berceanu, cele mai mari "tunuri" sunt în Bucureşti, unde "sunt suspendate lucrurile până pleacă lumea în vacanţă, din motivul Hotelul Astoria".

El a arătat că ceea ce pregăteşte Ministerul Transporturilor este "un alt Astoria, numit Astoria de la Snagov, o super bază pe malul lacului, realizată pe vremea lui Miron Mitrea şi a lui Mihai Nicolaiciuc".

Reprezentantul PDL a explicat că toate terenurile şi alte "lucruri interesante" ale CFR au fost tranferate, în perioada în care ministru al Transporturilor era social-democratul Miron Mitrea, într-o societate diferită de CFR, Societatea Feroviară de Turism, care are datorii.

Transferarea acestor bunuri s-a făcut, din punctul de vedere al lui Radu Berceanu, "pentru a fi puse la fereală de posibilitatea ca vreun creditor să le valorifice" şi au fost supuse unui proces de "întinerire", pe banii societăţii feroviare.

Berceanu a ţinut să precizeze că "singurii care constată că din când în când mai mişcă ceva în CFR sunt sindicatele din feroviar" şi a întrebat "de ce instituţiile abilitate ale statului nu află nimic sau nu fac nimic în acest sens".

Reprezentantul PDL a spus că a aflat şi cine conduce Ministerul Transporturilor.

"Aveam unele motivări de când ne-a spus domnul Orban la toţi că îl poate conduce prin telefon. Ministerul este de fapt condus de doi consilieri. Mădălina Hristu, care a terminat o facultate privată vara trecută, deţine funcţia de director de cabinet, şi decide tot, cine ia contractele, cine intră la minister, ce semnează, ce documente pune deoparte", a adăugat Radu Berceanu.

În plus, el a menţionat că fratele consilierului personal al lui Orban, Cristi Popescu, deţine funcţia de consilier al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Mişu Popescu (consilierul personal lui Ludovic Orban) şi-a luat o proprietate la Miami şi un avionde aproximativ 270.000 de euro şi, printre altele, l-a pus pe fratele său în CA la Aeroportul Otopeni. Astfel, brusc, multe firme private cu care acesta lucra şi în care este acţionar au început o activitate efervescentă cu Aeroportul Otopeni", a mai spus Berceanu.

În opinia acestuia, "cea mai interesantă scenă a fost întrevederea oficială între Ludovic Orban şi Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, în care Orban i-a spus: «Vă prezint consilierul meu personal, Mişu Popescu», iar Sorin Oprescu i-a răspuns: «Vă prezint pe Cristi Popescu, consilierul meu»".

"Cei doi fraţi s-au reunit astfel şi au reuşit să pună cap la cap lucruri de care vom mai auzi", a adăugat Radu Berceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici