Berceanu despre democrat-liberali: Ar fi bine să gândească şi după capul lor, nu doar al lui Băsescu

Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat, într-un interviu publicat joi de "Adevărul", că ar fi bine ca democrat-liberalii "să mai gândească şi cu capul lor" şi să nu se ia numai după percepţiile preşedintelui Traian Băsescu.

23 afișări
Imaginea articolului Berceanu despre democrat-liberali: Ar fi bine să gândească şi după capul lor, nu doar al lui Băsescu

Berceanu despre democrat-liberali: Ar fi bine să gândească şi după capul lor, nu doar al lui Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebat dacă printre actualii susţinători declaraţi ai lui Emil Boc sunt şi democrat-liberali care au votat la Vila Lac pentru înlocuirea sa din funcţia de premier, Radu Berceanu răspunde: "Sunt. Dar ar fi bine să mai gândească şi cu capul lor! Sunt mulţi care cred că, dacă ce ne-a spus Băsescu uneori a ieşit bine, şeful statului ştie ce face, are un simţ de alegere bine pus la punct şi că e mai bine să se ia după percepţiile lui, decât ale lor. Unii ziceau că Blaga trebuie să fie preşedintele partidului că ne aşteaptă alegeri, iar el a condus campanii şi e un bun organizator, aleargă prin ţară şi ştie să ţină lucrurile în mână să avem succes. Aceiaşi au decis apoi să meargă pe mâna lui Băsescu".

Berceanu explică şi cum şi-a motivat votul împotriva înlocuirii premierului. El a susţinut că premierul a făcut nişte lucruri dificile, într-o perioadă dificilă şi trebuie să rămână până se văd primele rezultate, pentru că altfel este nedrept şi se va spune că Boc a făcut lucrurile rele, care nu au plăcut şi a venit acum nu-ştiu-cine şi au început să se vadă rezultatele.

"Boc trebuie să rămână. Şi nu ştiu dacă ne putem permite un premier nou, care trebuie să treacă prin Parlament, să ia 236 de voturi, se vede că majoritatea nu e chiar atât de solidă şi nu trebuie riscată o perioadă de destabilizare, de încrâncenare politică. Alţii au avut nişte argumente mai «umorale»: «Nu-mi place Boc că nu a dat la primarul meu din comuna Scăieţi nu ştiu ce...»", a relatat liderul PDL Dolj pentru Adevărul.

De altfel, el susţine că Emil Boc trebuie să rămână în funcţia de prim-ministru până în 2012, indiferent cine va fi preşedintele partidului.

Berceanu susţine şi decuplarea funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid. El se pronunţă ferm în favoarea venirii lui Vasile Blaga la şefia PDL, care este bun organizator, ar putea să ţină în mână tot ceea ce înseamnă acţiunea partidului şi pe toţi membrii săi şi ar putea conduce campaniile electorale, aşa cum a făcut-o în ultimii unsprezece ani. Berceanu a mai spus că oricine ar veni în locul lui Boc ar trebui mai întâi să înveţe.

Despre numirea unui premier tehnocrat, Radu Berceanu declară: "De când s-au inventat partidele, toţi vor să ajungă la guvernare şi să pună premier. Cum ar fi să spunem noi: «N-avem, să vină un tehnocrat!». Ar trebui să plecăm acasă".

Senatorul mai spune că nu crede că Vasile Blaga se va retrage din competiţia pentru şefia PDL.

"Sigur, s-ar putea să piardă, dar asta nu-i o nenorocire, un cataclism, tsunami japonez. Poate că ar fi o nenorocire personală dacă ar lua 1-2%. Chiar şi 10% dacă ia, un candidat care s-a prezentat în această cursă şi a fost ales altul mai bun decât el, nu are de ce să fie ruşinat sau să considere că s-a întâmplat cel mai rău lucru din viaţa lui", adaugă Berceanu.

"Eu sunt convins că, dacă va câştiga Emil Boc, Blaga va fi pe un post foarte important - nu ştiu pe ce post va candida - şi invers, dacă Blaga va ieşi victorios, Boc va ocupa o funcţie importantă. Sunt mulţi care pot fi prim-vicepreşedinţi în echipa lui Blaga: Sorin Frunzăverde, Traian Ungureanu, Cezar Preda", mai declară Radu Berceanu.

Întrebat ce şanse crede că au reformiştii la Convenţia Naţională, Radu Berceanu răspunde: "Ei probabil îşi închipuie că, dacă ar face o moţiune, partidul i-ar rejecta aşa, i-ar strivi cumva, dar nu, se înşeală. Eu l-am mai auzit de vreo două ori pe Cristian Preda spunând că baza partidului nu-l mai suferă pe nu ştiu care, pe Boc. El habar n-are despre baza partidului, nu ştie să spună trei oameni din baza partidului, nu ştie ce se întâmplă p-acolo, eu însă ştiu. Sunt convins că dacă ar face o moţiune, în primul rând ar ajunge, fără doar şi poate, în Biroul Permanent Naţional şi el, şi Monica Macovei".

Berceanu mai spune că reformiştii se înşeală dacă sunt de părere că e bine să nu facă moţiune, de teamă să nu mai ia din nou "un fel de rejecţie".

"Eu aş vrea ca Monica Macovei şi Cristi Preda să facă parte din BPN! Dacă vor candida, eu îi voi vota!", adaugă Berceanu, menţionând că îi vede pe posturi de vicepreşedinţi ai partidului.

Întrebat dacă ;a preşedinţia partidului ar avea şanse vreunul dintre ei, Berceanu declară: "Nu cred, dar asta nu înseamnă că nu cred că ar trebui să depună o moţiune. Ar lua 25%, care ar fi problema? De-abia atunci ar arăta că îi interesează partidul, nu aşa de la Bruxelles, transmitem nişte chestii pe bloguri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici