Bogdan Oprea, despre afirmaţiile lui Ponta: Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui susţine, referitor la declaraţia premierului potrivit căreia "nu mai avem practic acord cu FMI şi CE", că Victor Ponta a făcut "o afirmaţie incorectă" din care rezultă că nu cunoaşte cum funcţionează acordul cu FMI, el spunând că acesta "este şi rămâne valabil".

572 afișări
Imaginea articolului Bogdan Oprea, despre afirmaţiile lui Ponta: Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil

Bogdan Oprea, despre afirmaţiile lui Ponta: Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil

Administraţia Prezidenţială a transmis, luni seară, o declaraţie de presă a lui Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, referitoare la afirmaţia premierului Victor Ponta conform căreia "nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE".

"Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a făcut o afirmaţie incorectă din care rezultă că nu cunoaşte modul în care funcţionează acordul dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. Pentru ca românii să fie corect informaţi trebuie spus că Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenţie. Trebuie ştiut că scrisoarea de intenţie reprezintă o evaluare de parcurs, realizată la fiecare trei luni, a modului în care Guvernul a îndeplinit condiţionalităţile din acord şi prin care statul român, atunci când este cazul, îşi asumă noi angajamente menite să ducă la îndeplinire principiile de bază prevăzute în acordul deja semnat", se arată în declaraţia lui Bogdan Oprea.

Acesta menţionează că preşedintele Traian Băsescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în această ultimă scrisoare de intenţie să nu facă parte şi introducerea accizei de 7 eurocenţi la combustibili.

"Această acciză ar duce la creşterea preţurilor şi ar afecta, în mod deosebit, populaţia săracă, întreprinderile mici şi mijlocii şi transportatorii, şi s-ar constitui, totodată, într-o frână pentru relansarea creşterii economice", se mai arată în declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seară anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarând pentru MEDIAFAX că nu mai avem practic acord cu FMI şi CE.

Întrebat de MEDIAFAX cum comentează anunţul preşedintelui Băsescu, premierul a răspuns scurt: "Nu mai avem practic acord cu FMI şi CE".

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.

Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Voinea a afirmat, la Realitatea TV, că o astfel de situaţie poate avea ca efect creşterea costurilor de împrumut ale statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici