Ciolacu: Dacă Orban vrea anticipate, să îşi dea demisia! Nu avem un proiect politic cu UDMR. În 2011, PNL a modificat alegerea primarilor

Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri seară, că dacă Ludovic Orban vrea alegeri anticipate, atunci ar trebui să demisioneze. Liderul PSD susţine că PNL minte şi că dacă premierul voia declanşarea anticipatelor nu mai racola parlamentari de la alte partide ca să îşi consolideze majoritatea.

815 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Dacă Orban vrea anticipate, să îşi dea demisia! Nu avem un proiect politic cu UDMR. În 2011, PNL a modificat alegerea primarilor

Ciolacu: Dacă Orban vrea anticipate, atunci să îşi dea demisia mâine dimineaţă!

„Dacă domnul Orban vrea anticipate, atunci să îşi dea demisia mâine dimineaţă. A vrut putere, a vrut Guvern. Şase guverne i-au pus guvernul. Acum să îşi dea demisia. Eu cred că trece moţiunea. Până la anticipate mai sunt încă două guverne care trebuie să cadă. Eu am aşteptat de la domnul Orban să guverneze ţara, nu să modifice legile electorale. Sau cel mult să fie o dezbatere în Parlament (...) Am înţeles de la Orban că doreşte anticipate. De ce ia parlamentari? În momentul în care iei parlamentari vrei să îţi consolidezi majoritatea. E o minciună la mijloc. Este problema lor. Cel mai simplu, domnul Orban să vină frumos şi să îşi dea demisia, apoi se ajunge la anticipate.”, a spus Marcel Ciolacu, la Realitatea PLUS.

Liderul PSD aminteşte că a propus un guvern de uniune naţională, însă aceasta nu a fost agreată de Klaus Iohannis.

„Eu am făcut o propunere. Am văzut că nu este agreată de preşedintele României. Are acest atribut de a desemna prim-ministrul. Am propus să facem un guvern de uniune naţională. Să nu ne mai minţim. Ei mint. Spun că nu au bani de salarii, pensii sau alocaţii. A dpoua zi iese Turcan şi zice că sunt bani”, a subliniat Ciolacu.

El susţine că PSD are în jur de 200 de parlamentari şi că vor vedea la începutul sesiunii câte voturi vor avea la moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvenrului Orban.

„În jur de 200 (parlamentari-n.r). Vom vedea la începutul sesiunii exact câte voturi. Dacă se mai întorc dintre colegi. Eu sunt foarte optimist că va trece moţiunea de cenzură. A fost o perioadă dificilă în PSD. Fiecare a avut motive, lucrurile s-au dus puţin spre personal. Eu am arătat deschiderea, cine îşi doreşte să se întoarcă se poate întoarce. Cei care doresc, nu facem un sistem de racolare”, a mai spus Ciolacu.
 

Ciolacu: Nu avem un proiect politic cu UDMR. În 2011, PNL a modificat alegerea primarilor
 

Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu are un proiect politic cu UDMR, însă vor fi discuţii pentru ca maghiarii să susţină propunerea PSD pentru şefis Senatului. El a precizat şi că în 2011, PNL a modificar modalitatea de alegere a primarilor din două tururi într-un singur tur.

„Noi cu UDMR nu avem în acest moment un proiect politic. Noi încercăm să stopăm o încălcare a democraţiei şi o linie roşie care se încearcă să fie depăşită. (referindu-se la primari). Nu ai voie să modifici legile indiferent de alegeri locale, prezidenţiale sau parlamentare. Dacă doream să modificăm aceste legi trebuia să fie o dezbatere şi să se treacă prin Parlament”, a spus Marcel Ciolacu, la Realitatea Plus.

Întrebat dacă va purta discuţii cu UDMR pentru susţinerea viitorului candidat al PSD la şefia Senatului, Ciolacu a răspuns: „Categoric”.

Liderul PSD aminteşte, totodată, că PNL a modificat legislaţia electorală în 2011, respectiv alegerea primarilor din două tururi într-un singur tur.

„Este un calcul meschin. Primarii nu sunt o marfă. Uitaţi-vă la istorie. În 2011, culmea, doamna Turcan & company au schimbat legea din două tururi într-un singur tur, PSD a votat împotrivă. Eu nu am o problemă, schimbăm în două tururi, dar nu poţi face asta cu două luni înainte. Daţi-mi un exemplu în Europa unde s-a mai întâmplat aşa ceva. E o procedură întreagă legislativă şi legală de a face alegeri”, a completat Ciolacu.

Guvernul PNL a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În acest context, PSD a anunţat deja că va depune moţiune de cenzură.
 

Ciolacu: Poate cineva normal la cap să facă blat cu PNL? Sunt dezamăgit de Tăriceanu şi de Băsescu
 

Marcel Ciolacu a afirmat după ce C.P. Tăriceanu a acuzat un blat între PSD şi PNL pe alegerea primarilor, că „nimeni normal la cap nu ar face blat cu PNL”. Ciolacu a adăugat că e dezamăgit că Traian Băsescu şi Tăriceanu nu reacţionează la modificarea legislaţiei electorale de către PNL.

„Blat pe ce? La ce păţeşte PSD acum de la PNL poate cineva normal la cap să facă un blat cu ei? A fost vreodată un asalt, să vii cu atâtea asumări, să ocoleşti Parlamentul, să spui că vrei să desfiinţezi PSD în campanie electorală? Şi acum noi facem blat cu PNL? Eu înţeleg că ne plictisim. În schimb sunt dezamăgit”, a spus Marcel Ciolacu, la Realitatea Plus.

El a afirmat că e dezamăgit de Călin Popescu Tăriceanu şi de Traian Băsescu, deoarece, deşi au experienţă în politică, nu reacţionează când se modifică legislaţia electorală înainte de alegeri.

„Am o reacţie chiar corectă cu domnul Tăriceanu. Îl respect, însă sunt dezamăgit şi de el şi de domnul Băsescu. Sunt doi oameni care au experienţă incredibilă în politică şi stau şi se uită pasiv cum se creează un precedent în România, cu o modificare legislativă pe alegeri cu patru luni înainte. Nu o să fie etern PNL la guvernare. PNL ce face acum face un atac la democraţie. M-aş fi aşteptat ca atât domnul Băsescu, cât şi Tăriceanu să vină în acest demers sau să ducă din interior aceste discuţii. Ei nu îşi doresc anticipate”, a subliniat Ciolacu.

Reacţia vine în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, marţi, că Ludovic Orban şi-a asumat răspunderea pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi, având o înţelegere cu PSD să depună moţiune de cenzură, să se declanşeze alegerile anticipate, iar proiectul de asumare să nu mai intre în procesul legislativ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici